Från begränsat till gränslöst – så öppnade Street View ett buddhistiskt kungarike för omvärlden.

Bhutan bland Himalayas berg är ett land som bjuder på svindlande bergspass, grönskande dalar och fridfulla floder. Landets regering samarbetade med Street View i ett tolv månader långt projekt för att visa upp dessa dolda juveler för omvärlden och stärka landets turistverksamhet och socioekonomiska utveckling.

Efter att äntligen ha fått alla tillstånd som krävs för att filma kunde turistmyndigheten i Bhutan lansera projektet i maj 2020 i samarbete med teknisk support från Google Singapore. Street View-teamet utrustade dem med två Ricoh Theta V-kameror och en Insta360 Pro-kamera och bistod med personlig utbildning och regelbundna felsökningstillfällen för att hjälpa dem att komma igång.

2 625,86 km

fotograferade

2 398 285

bilder publicerade

7,4 miljoner

visningar

Digital kartläggning av natursköna Bhutan

Före Street View-projektet hade Bhutan vare sig teknisk expertis eller utrustning för att nå potentiella besökare. Det gjorde det svårt för turister att planera resor dit. Nu kan vem som helst, såväl buddhistiska pilgrimer som potentiella besökare, upptäcka klosterborgarna i Thimpu och de ofördärvade byarna i Punakha.

Det här är en milstolpe i regeringens plan att nå ut till omvärlden, men också ett steg framåt i Bhutans digitala resa mot ett samhälle med tillgång till informations- och kommunikationsteknik.

Ett besök i Bhutan

Den smarta navigeringsfunktionen i Street View har hjälpt turister att få upp ögonen för ett spännande resmål och gett resenärer möjlighet att besöka landet virtuellt. Med tillgång till bilder i 360 grader och virtuella rundturer som visar terrängen kan besökare se omgivningarna och planera sin resa.

 

Bhutans version av Google Street View har hjälpt både landet och enskilda personer över hela världen. Den kan användas av lantmätare, företag, myndigheter, skolor och andra för att förbättra sina tjänster.

-

Dorji Dhradhul, chef för Bhutans turistmyndighet

 

Med ett tillskott på 500 nya företag i Street View och 4 000 kartuppdateringar har också Bhutans invånare kunnat dra fördel av projektet, i form av allt från trafikinformation i realtid och ruttförslag till större exponering för lokala företag.

Google Street View-kartläggare monterar en kamera på en bil i Bhutan

Bättre gatuvyer

Utöver kontakten med omvärlden har regeringens Street View-initiativ visat sig mycket användbart vid planering av utvecklingsprojekt. Filmningen av terräng som varit dold i flera århundraden är det första steget i Bhutans strategi för att bevara sitt kulturarv. Med hjälp av Street View-data kan de undersöka vägförhållanden och förbättra dem vid behov.

Allt fler resenärer upptäcker Bhutan. Men eftersom bara tjugo städer har täckts in, territoriet omfattar 38 394 km² och det finns planer på att uppdatera kartor regelbundet med nya infrastrukturssatsningar, befinner sig detta Street View-initiativ ännu bara i sin linda.

Street View kopplar samman små världar på stora sätt. De intresseväckande bilderna på landets dolda juveler kan revolutionera dess väg framåt och spela en avgörande roll för utvecklingen.

Dela med dig av dina egna Street View-bilder