Från hobbyverksamhet till internationell uppmärksamhet – hur en kartläggning av det vackra Franska Polynesien gav lokalinvånarna ovärderliga fördelar.

Franska Polynesien – vita sandstränder, vandringsstigar över böljande kullar och Unesco-världsarv gör detta till ett resmål som många drömmer om att besöka. Men vissa nöjer sig inte med att drömma. Christophe Courcaud såg en unik möjlighet att ge fler människor chansen att uppleva paradiset och hjälpa Tahitis turistverksamhet med Street View.

1 800 km

fotograferade

1 200 000

bilder

via

8K

videoupplösning

8+

öar

18

hotell publicerade

+450

företagsuppgifter
har skapats

Kombinerar arbete och nöje

Sporrad av sitt intresse för Street View och sin kärlek till de natursköna öarna i Franska Polynesien grundade Christophe Tahiti 360 år 2019. Företaget specialiserar sig på att fotografera och ladda upp 360-gradersbilder av stora naturområden i Franska Polynesien, bland annat vandringsstigar och stränder, på Street View. Christophes främsta syfte är att fånga och visa upp skönheten i övärlden, men han hjälper också lokala företag att få ökad exponering genom intresseväckande virtuella Street View-rundturer inifrån företagen.

Kartläggning av Franska Polynesien

I våra dagar när det mesta är digitaliserat är det svårt att föreställa sig att det bara fanns satellitbilder från Franska Polynesien ända tills Christophe och Tahiti 360 kom till ön. En annan sak som försvårade projektet var att gatorna på öar som Bora Bora och Tahiti saknar namn. Det gjorde det komplicerat att ta sig runt för både lokalinvånare och turister. Framför allt försvårade det arbetet för räddningstjänsten, som brandmän, ambulanspersonal och polis.

 

Jag har alltid tyckt att Street View kan vara otroligt fördelaktigt för lokalsamhällen. Möjligheten att besöka platser digitalt och bekanta sig med omgivningarna utan att ens lämna sitt hem har alltid fascinerat mig. Det kändes extra användbart i Franska Polynesien, där det var i princip omöjligt att ta sig runt på ett enkelt sätt.

-

Christophe Courcaud, grundare av Tahiti 360

 

Kartläggning av Bora Bora med Google Street View

De lokala myndigheterna insåg hur ölivet kunde gynnas av Street View och samarbetade med Tahiti 360 för att kartlägga och namnge alla vägar på Tahiti, Moorea, Bora Bora, Raiatea, Maupiti, Huahine, Fakarava och Rangiroa. Christophe använde sig av terrängfordon, golfbil, elcykel, vattenskoter och till och med häst för att förflytta sig över 1 800 km av Franska Polynesien. Bland annat tack vare Christophes fotografering och lokala geodata från myndigheterna är det nu möjligt att få trafikinformation i realtid, förslag på de snabbaste rutterna och vägbeskrivningar till lokala företag på Tahiti på Google Maps. Detta är till särskilt stor hjälp för räddningstjänsten, som nu kan arbeta mer effektivt på hela ön. Tillgången till Tahiti 360:s bilder på Street View har dessutom förenklat stadsplaneringen, underhållet av byggnader och vägarbetena på ön.

Tillgång till Unescos världsarv

Tahiti 360:s mest intresseväckande rundtur är Taputapuatea på ön Raiatea. Platsen är utsedd till världsarv av Unesco och spelar en viktig roll eftersom den drar fler än 300 000 besökare till Franska Polynesien varje år. Genom att fånga dess skönhet i 360 grader har Christophe nu också gjort den tillgänglig virtuellt för miljontals andra. Christophes publicerade foton på Street View har gjort det möjligt för oss alla att utforska ett av världens underverk.

Att kartlägga en hel ö var ingen enkel uppgift, men Christophe tog sig an utmaningen. För att vara säker på att fånga allt som Bora Bora hade att bjuda på i 360 grader förflyttade han sig över ön med bil, båt och till fots. Det tog Christophe bara sju dagar att kartlägga hela ön och göra den tillgänglig för alla på Street View.

Utöver Bora Bora fotograferade Christophe också alla gator i Tahitis huvudstad Papeete och i staden Pirae. Den ökade exponeringen av de båda städerna på Street View skapade ringar på vattnet.

Också lokala företag fick ta del av rampljuset på Street View. Stora hotellgrupper som Intercontinental, Manava och Hilton och mindre B&B var glada över chansen att visa upp sina faciliteter för en internationell publik.

Fler platser att drömma om

Tahiti 360 hoppas kunna kartlägga alla öar i Franska Polynesien före slutet av året. Därefter står Maupiti, Tahaa, Marquesasöarna, Gambieröarna och Australöarna på tur. Även om det fortfarande finns många platser kvar att kartlägga i Franska Polynesien funderar Christophe på nästa äventyr. Han har redan tackat ja till ett samarbete med lokala myndigheter i sin hemstad i Frankrike för att kartlägga 400 km cykelvägar, Les Hortillonnages i Amiens och ett turisttåg för Somme Tourisme. Christophe kommer även att kartlägga Teahupoo, som arrangerar surftävlingarna i OS 2024. Dessemellan hoppas han kunna lägga till Nya Kaledonien och Wallis- och Futunaöarna i Street View för att bidra till att förbättra tillvaron för lokalinvånarna och hjälpa fler att utforska paradiset.

Street View är en samarbetsplattform där bidragande användare kan hjälpa lokalsamhällen och företag att blomstra och ge fler chansen att uppleva världens alla underverk genom att publicera intresseväckande bilder på Google Maps. Vem som helst kan kartlägga sina favoritplatser med Street View. Det enda som krävs är att ta det första steget för att bidra.

Dela med dig av dina egna Street View-bilder