Fallstudier med Street View

Bannerbild Autori

Så revolutionerade Autori vägunderhållet i Finland en Street View-bild i taget

Dåliga och oupplysta vägar och inaktuella vägskyltar försvårar tillvaron för bilförare och samhällen världen över. Det finska programvaruföretaget Autori utvecklar lösningar för underhåll av infrastruktur. De har hittat ett sätt att samla in och analysera data på gatunivå mer effektivt med hjälp av Street View i Google Maps.

40 000 km

fotograferade

8 miljoner

bilder publicerade

50 miljoner

visningar

vägdata

20

fotograferingsprojekt

Effektiviserar hanteringen av vägunderhåll i Finland

Autori grundades 1988 och tillhandahåller SaaS-lösningar (Software as a Service) till Finlands väghållarmyndigheter, entreprenörer och externa konsulter för hantering av underhåll, åtgärdsplanering och samordning. Att övervaka vägförhållandena i ett helt land är mycket tidskrävande och oerhört kostsamt. Men där andra företag såg kostnader lyckades Autori dra fördel av en unik möjlighet. Med sina egna Street View-bilder och sin egenutvecklade SaaS-lösning har de skapat ett verktyg som underlättar beslutsfattande och hantering av vägunderhållsdata.

Behovet av snabbhet och möjlighet att dela data

Traditionellt sett har myndigheterna varit tvungna att inspektera alla vägar på plats för att bedöma underhållsbehovet. Det betyder att man måste köra tusentals kilometer och göra oräkneliga stopp för att dokumentera. Inte nog med att det är dåligt för miljön. Det är dessutom kostsamt, involverar många resurser och är extremt tidskrävande. Behovet av en digitaliserad och mer miljövänlig lösning ledde Autori till att tänka utanför boxen. Street View var den första lösningen för visualisering på gatunivå som de kom att tänka på.

För att få en aktuell bild av behovet av vägunderhåll krävs att många olika aktörer frekvent delar enorma mängder data med varandra. Street View innehåller alla verktyg som behövs för att underlätta informationsutbyte mellan användare. Det är tillgängligt för alla som har en smartphone och kräver varken inloggning eller programinstallation. Street View har använts för vägunderhåll tidigare, men den största svårigheten har varit tillgången till aktuell data. Vi såg en möjlighet att lösa det problemet genom att integrera Street View med vår programvara för vägunderhåll.

Ari Immonen, chef för avdelningen för digitaliseringskonsultering på Autori

Berättelse Autori

Kombinerar online- och offlinedata för ökad vägsäkerhet

I början av 2017 började Autori fotografera och ladda upp 360-gradersbilder av landsvägar i Finland och publicerade bilderna via företagets Google-konto. Sedan dess har man fotograferat 40 000 km landsvägar och laddat upp åtta miljoner bilder i sitt arbete med att digitalisera vägunderhållshanteringen. Genom att integrera Street View med sina egna SaaS-lösningar underlättade de för väghållningsmyndigheterna att få tillgång till aktuell information om vägförhållandena på distans.

Tack vare de foton som Autori har publicerat på Street View kan invånarna ladda upp och tagga information om bristfälliga vägskyltar, märkningar och tjälskott så att relevanta aktörer kan inspektera dem via Autoris instrumentpanel utan att behöva besöka platsen fysiskt. Med Autoris anpassningsbara lösning kan entreprenörer spåra och planera relevant underhållsarbete från en och samma plats. När underhållsarbetet är klart tas nya 360-gradersbilder på plats och laddas upp så att väginformationen alltid är aktuell. Detta har minskat behovet att inspektera platser fysiskt, vilket i sin tur har sparat både tid och pengar och minskat utsläppet av växthusgaser.

Revolutionerar vägsäkerheten

Med hjälp av Street View har Autori förbättrat informationsutbytet och gett de finländska väghållningsmyndigheterna aktuell data om vägförhållandena, vilket i sin tur har lett till sänkta kostnader och högre effektivitet. Autori är medvetna om den positiva effekt detta kan få på global skala och arbetar nu med att ta fram en standardiserad modell för att samla in och dela vägdata. De har även hjälpt landets invånare att minska sitt personliga koldioxidavtryck genom att fotografera 1 000 km cykel- och promenadvägar. Nu kan människor se aktuell data och förflytta sig korta sträckor på ett mer miljövänligt sätt. I sommar kommer Autori åter att ge sig ut på vägarna för att samla in information om ytterligare 15 000 km finländska vägar. Därmed har de snart fotograferat och publicerat närmare hälften av alla Finlands landsvägar på Street View.

Autoris framgång är bara ett exempel på hur företag använder Street View på unika sätt för att lösa komplexa problem. Det är mer än bara ett verktyg för kartläggning med hjälp av foton, och kan bidra med ovärderliga fördelar också för ditt företag. Är du redo att skriva din egen framgångsberättelse med Street View?

Ladda ned PDF
Bannerbild Tahiti

Från hobbyverksamhet till internationell uppmärksamhet – hur en kartläggning av det vackra Franska Polynesien gav lokalinvånarna ovärderliga fördelar.

Franska Polynesien – vita sandstränder, vandringsstigar över böljande kullar och Unesco-världsarv gör detta till ett resmål som många drömmer om att besöka. Men vissa nöjer sig inte med att drömma. Christophe Courcaud såg en unik möjlighet att ge fler människor chansen att uppleva paradiset och hjälpa Tahitis turismverksamhet med Street View.

1 800 km

fotograferade

1 200 000

bilder

via

8K

videoupplösning

8+

öar

18

hotell publicerade

+450

företagsuppgifter
skapade

Kombinerar arbete och nöje

Sporrad av sitt intresse för Street View och sin kärlek till de natursköna öarna i Franska Polynesien grundade Christophe Tahiti 360 år 2019. Företaget specialiserar sig på att fotografera och ladda upp 360-gradersbilder av stora naturområden i Franska Polynesien, bland annat vandringsstigar och stränder, på Street View. Christophes främsta syfte är att fånga och visa upp skönheten i övärlden, men han hjälper också lokala företag att få ökad exponering genom intresseväckande virtuella Street View-rundturer inifrån företagen.

Kartläggning av Franska Polynesien

I våra dagar när det mesta är digitaliserat är det svårt att förstå att det bara fanns satellitbilder från Franska Polynesien ända tills Christophe och Tahiti 360 kom till ön. En annan sak som försvårade projektet var att gatorna på öar som Bora Bora och Tahiti saknar namn. Det gjorde det komplicerat att ta sig runt för både lokalinvånare och turister. Framför allt försvårade det arbetet för räddningstjänsten, som brandmän, ambulanspersonal och polis.

Jag har alltid ansett att Street View kan vara otroligt användbart för lokalsamhällen. Möjligheten att besöka platser digitalt och bekanta sig med omgivningarna utan att ens lämna sitt hem har alltid fascinerat mig. Det kändes extra användbart i Franska Polynesien, där det var i princip omöjligt att ta sig runt på ett enkelt sätt.

Christophe Courcaud, grundare av Tahiti 360

Berättelse Tahiti

De lokala myndigheterna insåg hur ölivet kunde gynnas av Street View och samarbetade med Tahiti 360 för att kartlägga och namnge alla vägar på Tahiti, Moorea, Bora Bora, Raiatea, Maupiti, Huahine, Fakarava och Rangiroa. Christophe använde sig av terrängfordon, golfbil, elcykel, vattenskoter och till och med häst för att förflytta sig över 1 800 km av Franska Polynesien. Bland annat tack vare Christophes fotografering och lokala geodata från myndigheterna är det nu möjligt att få trafikinformation i realtid, förslag på de snabbaste rutterna och vägbeskrivningar till lokala företag på Tahiti på Google Maps. Detta är till särskilt stor hjälp för räddningstjänsten, som nu kan arbeta mer effektivt på hela ön. Tillgången till Tahiti 360:s bilder på Street View har dessutom förenklat stadsplaneringen, underhållet av byggnader och vägarbetena på ön.

Tillgång till Unescos världsarv

Tahiti 360:s mest intresseväckande rundtur är Taputapuatea på ön Raiatea. Platsen är utsedd till världsarv av Unesco och spelar en viktig roll eftersom den drar fler än 300 000 besökare till Franska Polynesien varje år. Genom att fånga dess skönhet i 360 grader har Christophe nu också gjort den tillgänglig virtuellt för miljontals andra. Christophes publicerade foton på Street View har gjort det möjligt för oss alla att utforska ett av världens underverk.

Att kartlägga en hel ö var ingen enkel uppgift, men Christophe tog sig an utmaningen. För att vara säker på att fånga allt som Bora Bora hade att bjuda på i 360 grader förflyttade han sig över ön med bil, båt och till fots. Det tog Christophe bara sju dagar att kartlägga hela ön och göra den tillgänglig för alla på Street View.

Utöver Bora Bora fotograferade Christophe också alla gator i Tahitis huvudstad Papeete och i staden Pirae. Den ökade exponeringen av de båda städerna på Street View skapade ringar på vattnet.

Också lokala företag fick ta del av rampljuset på Street View. Stora hotellgrupper som Intercontinental, Manava och Hilton och mindre B&B var glada över chansen att visa upp sina faciliteter för en internationell publik.

Fler platser att drömma om

Tahiti 360 hoppas kunna kartlägga alla öar i Franska Polynesien före slutet av året. Därefter står Maupiti, Tahaa, Marquesasöarna, Gambieröarna och Australöarna på tur. Även om det fortfarande finns många platser kvar att kartlägga i Franska Polynesien funderar Christophe på nästa äventyr. Han har redan tackat ja till ett samarbete med lokala myndigheter i sin hemstad i Frankrike för att kartlägga 400 km cykelvägar, Les Hortillonnages i Amiens och ett turisttåg för Somme Tourisme. Christophe kommer även att kartlägga Teahupoo, som arrangerar surftävlingarna i OS 2024. Däremellan hoppas han kunna lägga till Nya Kaledonien och Wallis- och Futunaöarna på Street View för att bidra till att förbättra tillvaron för lokalinvånarna och hjälpa fler att uppleva paradiset.

Street View är en samarbetsbaserad plattform där medverkande kan hjälpa lokalsamhällen och företag att blomstra och ge fler människor chansen att uppleva världens alla underverk genom att publicera intresseväckande bilder på Google Maps. Vem som helst kan kartlägga sina favoritplatser med Street View. Det enda som krävs är att ta det första steget för att medverka.

Ladda ned PDF