Fortsätt till innehåll

Vi gör Chromebooks mer tillgängliga

Chromebook har användbara tillgänglighetsfunktioner som skapats med principer för inkluderande design och som baseras på feedback från användare, med syfte att ge personer med funktionsnedsättning möjlighet att lära sig, ha roligt och hålla kontakten.

Skärm och bilder

Skapad för ökad visuell tydlighet

Personer som är blinda eller har nedsatt syn kan använda Chromebook-enheter fullt ut tack vare följande funktioner.

En kvinna sitter i en soffa och kelar med en ledarhund som inte arbetar

Inzoomad webbläsare

Genom att zooma in webbläsaren kan synskadade personer förstora endast webbläsarfönstret och låta allt annat, som flikar och ikoner, ha sin vanliga storlek.

Skärmens storlek

Användare kan välja att förstora all text och bild och kan smidigt återgå till standardstorlek vid behov.

Helskärmsförstoring

Zooma in på Chromebook om du vill titta närmare på text och bilder. Helskärmsförstoring på Chromebook gör innehållet på skärmen lättare att se eftersom bilden kan bli upp till 20 gånger större än standardstorleken.

Dockad skärmförstoring

Vissa användare kanske inte vill förändra hela skärmbilden. Med dockad skärmförstoring kan synskadade personer förstora enbart skärmens övre tredjedel, medan resten av skärmen är i standardstorlek.

Teckenstorlek

Med Chromebook kan synskadade personer justera teckenstorleken för att göra text lättare att läsa medan andra avsnitt på skärmen fortsätter att visas i standardstorlek.

Stor muspekare

En större markör kan göra stor skillnad. I Chromebook går det att förstora endast muspekaren så att den blir lättare att se.

Invertera färger med ett snabbt kortkommando

Med högkontrastläge inverteras färgerna så att innehållet på skärmen blir lättare att läsa för personer med nedsatt syn eller för de som arbetar i miljöer med starkt ljus. Läget kan också minska ljusreflexer från skärmen för att göra det behagligare att arbeta oavsett miljö. Testa kortkommandot: Ctrl + Sök ( ) + H för att aktivera det.

När du växlar mellan lägena visar Chromebook samma bild med inverterade färger.

Ljud och textning

Vi skapar enheter för användare som är döva eller hörselskadade

Chromebook har funktioner som gör teknik mer tillgänglig för döva eller hörselskadade.

Två kvinnor talar med varandra på teckenspråk och har en tidskrift mellan sig.

Anpassa textning

Anpassa textningen genom att på ett enkelt sätt justera storlek, färg och typsnitt. Välj Textning i Chromebooks tillgänglighetsinställningar om du vill uppdatera dessa funktioner.

Monoljud

Hörselskadade kan välja monoljud och spela upp samma ljud i båda högtalarna så att de inte går miste om innehåll i stereoljud. Välj Monoljud i Chromebooks tillgänglighetsinställningar om du vill få tillgång till den här funktionen.

Talad feedback

Verktyg för talad feedback för personer med nedsatt syn eller dyslexi

Verktyg för talad feedback på Chromebook hjälper användare, särskilt de med nedsatt syn eller dyslexi, att få ut mesta möjliga av tekniken.

En äldre person sitter i en blå soffa och skriver på en öppen Chromebook i knät med en vit käpp till vänster om sig.

ChromeVox

ChromeVox är Chromebooks inbyggda skärmläsare som är avsedd som hjälpmedel för personer som är blinda eller har en synnedsättning. Skärmläsaren gör att datorn talar när personen byter fokus genom användningen av mus eller tangentbord. Chromebook kan även användas med en uppdaterbar punktskriftsskärm.

Textuppläsning

Med textuppläsning kan du välja vilka rader eller avsnitt på skärmen som ska läsas upp. De utvalda orden läses upp i ChromeOS och markeras samtidigt visuellt, vilket kan vara särskilt användbart för personer med dyslexi, personer som lär sig nya språk med mera.

Text-till-tal-inställningar

Inställningar för text till tal gör det möjligt att anpassa röst, talhastighet, röstläge, volym och annat för att få optimal tillgänglighet.

Motor

Fler sätt att ange information

Personer med motorisk funktionsnedsättning och nedsatt fingerfärdighet kan använda Chromebook-enheter tack vare funktioner som är utformade för dessa användare.

En person med långt hår och glasögon sitter i en elektrisk rullstol vid ett skrivbord på ett kontor och tittar på en öppen Chromebook.

Skärmtangentbord

Det går att mata in information på Chromebook på fler sätt än med ett traditionellt tangentbord: via ett skärmtangentbord, en mus, ansluten joystick, pekskärm och även med handskrift.

Inställningar för styrplatta

Personer med nedsatt fingerfärdighet kan göra klick mer tillgängliga genom att anpassa inställningarna för styrplattan och aktivera automatiska klick, funktionen för att trycka och dra samt funktionen lätt klick på styrplattan.

Inställningar för fysiskt tangentbord

Anpassa hur det fysiska tangentbordet på Chromebook svarar på beröring.

Tröga tangenter

Med tröga tangenter kan det bli enklare för personer med nedsatt fingerfärdighet att använda kortkommandon. Den här funktionen gör det möjligt att aktivera kortkommandon genom att trycka på tangenter i följd en i taget, i stället för att trycka ned flera tangenter samtidigt.

Skriv med rösten med hjälp av diktering

Med funktionen för diktering på Chromebook kan personer tala in text i alla fält med rösten. Diktering kan vara särskilt användbart för personer med motorisk funktionsnedsättning eller nedsatt fingerfärdighet, eller för de som vill slippa skriva med tangentbordet en stund. Välj Aktivera diktering (skriv genom att tala) under Tangentbord och textinmatning i tillgänglighetsinställningarna på Chromebook.

En öppen Chromebook som visar funktionen för diktering.

Så här aktiverar du
tillgänglighets-funktioner på Chromebook

Steg 1

Öppna inställningarna

Steg 2

Navigera till slutet av menyn och välj Avancerat

Vi gör den digitala världen mer tillgänglig

En elev som använder en chromebook

Google for Education

Elever i samma klassrum lär sig på olika sätt. Därför har Google for Education-produkter, däribland Chromebook-enheter och Google Workspace for Education, skapats med tillgänglighet i åtanke, för att hjälpa alla elever att nå sin fulla potential.

Androids logotyp

Tillgänglighets-funktioner i Android

Läs om fler tillgänglighetsverktyg på Android.

David Tseng, teknikansvarig för tillgänglighetstjänster för ChromeOS

Träffa teamet

David Tseng, teknikansvarig för tillgänglighetstjänster för ChromeOS, berättar om sitt arbete med att underlätta för personer med funktionsnedsättning genom teknik.