Skydda dina lösenord

Ditt lösenord är det första skyddet mot kapare. Det är viktigt att välja olika starka lösenord för dina viktiga konton och det är bra att uppdatera lösenorden regelbundet. Följ dessa tips om du vill skapa starka och säkra lösenord.

Använd unika lösenord för dina konton, särskilt för viktiga konton som e-post och internetbank.

Om du väljer samma lösenord för alla dina onlinekonton är det detsamma som att använda samma nyckel till huset, bilen och jobbet. Om en tjuv får tag på en nyckel har han tillgång till dem alla. Använd därför inte samma lösenord för ett nyhetsbrev som för e-posten och bankkontot. Det kanske inte är lika smidigt, men det är säkrare att välja flera lösenord.

Spara dina lösenord på en hemlig plats som inte är synlig

Det behöver inte vara dåligt att skriva ned lösenorden. Men om du gör det bör du tänka på att inte lämna dina anteckningar synliga vid datorn eller skrivbordet.

Använd ett långt lösenord som består av siffror, bokstäver och tecken

Ju längre ett lösenord är, desto svårare är det att gissa. Om du väljer ett långt lösenord så skyddas dina uppgifter bättre. Genom att lägga till siffror, tecken och stora och små bokstäver blir det svårare för eventuella kapare och andra att gissa sig till eller knäcka ditt lösenord. Använd inte "123456" eller "lösenord" och undvik att använda offentligt tillgänglig information som ditt telefonnummer i lösenorden. Det är inte så unikt och inte heller särskilt säkert!

Testa att använda en fras som bara du känner till

Ett sätt att komma ihåg lösenordet är att tänka på en fras som bara du känner till och som har en anknytning till den specifika webbsidan. Om det till exempel gäller din e-post skulle du kunna börja med "Mina vänner Tom och Jasmine skickar ett roligt e-postmeddelande om dagen" och sedan använda siffror och bokstäver för att återskapa det. "MvT&Js1reod" är ett lösenord med stor variation. Upprepa sedan detta tillvägagångssätt för andra webbplatser.

Konfigurera alternativen för återställning av lösenord och uppdatera dem

Om du glömmer lösenordet eller blir spärrad måste du försöka få åtkomst till kontot igen. I många tjänster skickas ett e-postmeddelande till en återställningsadress om du måste återställa lösenordet, så kontrollera att återställningsadressen stämmer och går till ett konto du kan komma åt.

Ibland kan du även lägga till ett telefonnummer i din profil om du vill få en kod för att återställa lösenordet via sms. Att ha ett mobilnummer kopplat till kontot är ett av de enklaste och mest tillförlitliga sätten att skydda ditt konto.

Vissa tjänsteleverantörer kan exempelvis använda telefonnumret för att utmana de som försöker ta sig in på ditt konto och skickar en verifieringskod så att du kan komma åt kontot igen. Om du anger ett återställningsnummer för Google leder det inte till att du registreras i marknadsföringslistor eller får fler samtal från telefonförsäljare.

Mobilen är en säkrare identifieringsmetod än återställningsadressen eller en säkerhetsfråga eftersom du till skillnad från de andra två har fysisk tillgång till mobilen.

Om du inte kan eller vill lägga till ett telefonnummer i kontot kan du bli ombedd att välja en fråga för att verifiera din identitet ifall du glömmer lösenordet. Om tjänsten du använder tillåter att du skapar en egen fråga försöker du komma på en fråga med ett svar som bara du känner till och inte är något som du lagt upp offentligt eller delat via sociala medier.

Försök att göra svaret unikt och lätt att komma ihåg. Du kan göra det genom att använda tipset ovan så att även om någon gissar sig till svaret så vet de inte hur de ska ange det korrekt. Det är viktigt att du kommer ihåg svaret. Om du glömmer det kanske du inte kan komma åt ditt konto igen.

Säkerhetsverktyg

Upptäck Googles fem bästa onlinesäkerhetsfunktioner, som hjälper dig att hålla din familj säker på nätet.

Google Konton

Gör ditt Google-konto ännu säkrare

Du kan lägga till ett extra skyddslager till ditt Google-konto genom aktivera tvåstegsverifiering. Om du har tvåstegsverifiering påslagen kommer Google att skicka ett lösenord till din mobiltelefon när någon försöker logga in på ditt konto från en okänd dator. Om någon stjäl eller gissar sig till ditt lösenord kan den potentiella kaparen alltså inte logga in på kontot eftersom denne inte har tillgång till din mobil. Nu kan du skydda dig med något som du har i huvudet (ditt lösenord) och något som du har i handen (din mobil).

Läs mer

Öppna inställningarna genom att klicka på ditt namn eller din bild i högra hörnet och sedan klicka på Konto.

Klicka på Säkerhet högst upp. I rutan Lösenord klickar du på Inställningar bredvid Tvåstegsverifiering.

Nu visas en steg-för-steg-guide som hjälper dig genom installationen.

Den tar dig tillbaka till inställningarna för tvåstegsverifiering. Granska inställningarna och lägg till extra telefonnummer.

Du är klar! Nästa gång du loggar in får du ett sms med en verifieringskod.

Chrome

Surfa privat på webben

Du kan använda inkognitoläge i Chrome på datorn, surfplattan eller mobilen om du vill surfa privat på webben. När du besöker sidor och hämtar filer i inkognitoläge sparas de inte i Chromes webb- och nedladdningshistorik.

Läs mer

Klicka på Chrome-menyn i webbläsarens verktygsfält → Klicka på Nytt inkognitofönster.

Ett nytt fönster med inkognitosymbolen i hörnet öppnas. Om du vill avsluta stänger du bara fönstret.

Google Konton

Ditt Google-konto, ditt sätt

På sidan Kontoinställningar visas tjänster och information som är kopplade till ditt Google-konto. Där kan du även ändra säkerhets- och sekretessinställningarna.

Läs mer

Öppna inställningarna genom att klicka på ditt namn eller din bild i högra hörnet och sedan klicka på Konto.

Google Konton

Få en avisering om ditt namn dyker upp på webben

Med Jag på webben får du reda på hur du styr vad som visas när personer söker på dig på Google. Det hjälper dig att konfigurera Google Alerts så att du kan kontrollera om information om dig visas på webben. Du får även automatiskt förslag på sökord som du kanske vill hålla ett extra öga på.

Läs mer

Logga in på Google-kontot och navigera till avsnittet Jag på webben.

Klicka på Hantera mina bevakade ämnen på webben och klicka på den röda knappen för att skapa en bevakning.

Textrutan kommer att fyllas i med ditt namn. Klicka i textrutan om du vill visa förslag på andra ämnen som du kan bevaka.

Klicka på Lägg till om du vill lägga till en bevakning. Klicka på pennan om du vill göra ändringar och på papperskorgen om du vill ta bort en bevakning.

I rullgardinsmenyn Hur ofta anger du hur ofta du vill få aviseringar.

Google Konton

Hantera uppgifterna i ditt Google-konto.

I Google Översikt visas det du har lagrat i ditt Google-konto och du får en översikt över vissa av dina senaste kontoaktiviteter. Du kan visa data och aktiviteter och få tillgång till inställningarna för tjänster som Blogger, Kalender, Dokument, Google+ med flera från ett och samma ställe.

Läs mer

Öppna Översikt för att se en sammanfattning av de uppgifter som är kopplade till ditt Google-konto och hantera dina personliga inställningar.

Härifrån kan du visa och hantera data som lagras på ditt Google-konto.

Visa fler säkerhetsverktyg