Grunderna i säkerhet för familjen

Några snabba förslag till upptagna föräldrar som hjälper till att hålla familjen säker på nätet.

  1. Prata med din familj om onlinesäkerhet. Var tydlig med din familjs regler och förväntningar kring teknik och konsekvenser för olämplig användning. Och viktigast av allt, se till att de känner att de kan prata med dig när de måste fatta tuffa beslut. Att veta vem de ska vända sig till om de har frågor hjälper din familj att känna sig trygga när de utforskar internet på egen hand.
  2. Använd tekniken tillsammans. Det är ett bra sätt att lära ut onlinesäkerhet och det skapar möjligheter för dig att prata om onlinesäkerhet med din familj när det uppstår frågor.
  3. Diskutera onlinetjänster och webbplatser. Prata med din familj om vilka typer av webbplatser de vill besöka och vad som är lämpligt för varje familjemedlem.
  4. Skydda lösenord. Hjälp din familj att lära sig hur man anger säkra lösenord på nätet. Påminn din familj om att aldrig ge ut sina lösenord, utom kanske till betrodda vuxna, som en förälder. Se till att de tar för vana att logga ut från sina onlinekonton när de är på offentliga datorer i skolan, på ett café eller på biblioteket.
  5. Använd sekretessinställningar och delningskontroller. Det finns många webbplatser där man kan dela tankar, bilder, videor, statusuppdateringar med mera. Många av dessa tjänster erbjuder sekretessinställningar som hjälper dig att bestämma vem som kan se ditt innehåll innan du lägger upp det. Prata med din familj om vad de bör och inte bör dela offentligt. Hjälp dem att respektera andras sekretess genom att inte avslöja personliga uppgifter om familj eller vänner och genom att inte namnge personer i offentligt delat innehåll.
  6. Kontrollera åldersgränser: Många onlinetjänster – inklusive Google – har åldersgränser som begränsar vem som kan använda deras tjänster. Till exempel måste du ha uppnått en viss ålder för att ha ett Google-konto, och vissa produkter från Google är begränsade till användare som är 18 år och äldre. Kontrollera alltid en webbplats användarvillkor innan du låter ditt barn registrera sig för ett konto och var tydlig mot dina barn om du har familjeregler om vilka webbplatser och tjänster som de kan använda.
  7. Lär din familj att kommunicera på ett ansvarsfullt sätt. Här är en bra tumregel: om du inte skulle säga det direkt till någon ska du inte sms:a det, mejla det, skicka det med snabbmeddelande eller lägga upp det som en kommentar på någons sida. Prata om hur det man säger på nätet kan få andra att känna sig och kom överens om riktlinjer för familjen om vilken typ av kommunikation som är lämplig.
  8. Prata med andra vuxna. Prata med vänner, släkt, lärare, tränare och rådgivare. Andra föräldrar och yrkesverksamma som arbetar med barn kan vara bra resurser som kan hjälpa dig att bestämma vad som känns rätt för din familj, speciellt om du konfronteras med ett teknikområde som du är obekant med.
  9. Skydda din dator och identitet. Använd ett antivirusprogram och uppdatera det regelbundet, såvida du inte använder Chromebook som inte behöver något antivirusprogram. Prata med din familj om vilka typer av personliga uppgifter – som personnummer, telefonnummer eller hemadress – som de inte ska lägga upp på nätet. Lär din familj att inte ta emot filer eller öppna e-postbilagor från okända människor.
  10. Håll i gång. Säkerhet är inte något du funderar över en gång och aldrig mer – tekniken utvecklas, och det gör också din familjs behov. Se till att hålla dialogen öppen. Uppdatera din familjs grundregler, se hur de fungerar för alla och ta dig tid att diskutera dem med jämna mellanrum.

Säkerhetsverktyg

Upptäck Googles fem bästa säkerhetsfunktioner, som hjälper dig att hålla din familj säker på nätet.

Google Play

Använd barnfilter för att filtrera appar efter innehållsklassificering

Du kan använda barnfilter för att begränsa vilket innehåll som kan laddas ned eller köpas på Google Play. På så sätt kan du hitta lämpligt innehåll för dig och din familj.

Läs mer

Öppna appen Play Butik på enheten.

Tryck på menyikonen högst upp till vänster.

Tryck på Inställningar.

Tryck på Barnfilter.

Aktivera Barnfilter.

Skapa en pinkod.

Tryck på Appar och spel.

Välj åldersgräns.

YouTube

Ange ett filter för att hålla olämpligt innehåll borta

Om du föredrar att inte se barnförbjudet eller åldersbegränsat innehåll när du surfar på YouTube ska du rulla längst ned på en YouTube-sida och aktivera Säkert läge. Säkert läge hjälper till filtrera bort eventuellt tveksamt innehåll från sökningar, liknande videoklipp, spellistor, tv-program och filmer.

Läs mer

Rulla längst ned på en YouTube-sida och klicka på rullgardinsmenyn i avsnittet Säkerhet.

Välj alternativet På eller Av för att aktivera eller inaktivera Säkert läge.

Om du vill låsa den här inställningen loggar du in på ditt Google-konto.

När du har loggat in kan du låsa inställningen.

Chrome

Kontrollera vad din familj kan se på webben

Om du vill kontrollera vilka webbplatser din familj kan besöka på internet använder du Kontrollerade användare i Google Chrome. Med Kontrollerade användare ser du vilka sidor användaren har besökt och kan blockera webbplatser som du inte vill att användaren ska kunna visa.

Läs mer

Om du vill ställa in en kontrollerad användare på din Chromebook öppnar du huvudinloggningsskärmen och klickar på Lägg till användare.

På höger sida av skärmen väljer du Skapa en kontrollerad användare.

Klicka på Skapa en kontrollerad användare.

Logga in på det konto som ska hantera den kontrollerade användaren och klicka på Nästa.

Välj ett användarnamn, lösenord och bild för den kontrollerade användaren. Klicka på Nästa.

Android

Begränsa åtkomsten till bara godkända appar och spel

Vill du dela din surfplatta utan att dela allt du har på den? På surfplattor med Android 4.3 eller senare kan du skapa begränsade profiler som begränsar vilken tillgång andra användare har till funktioner och innehåll på surfplattan.

Läs mer

Om det är du som äger surfplattan trycker du på Inställningar → Användare → Lägg till användare eller profil.

Tryck på Begränsad profil → Ny profil och ge profilen ett namn.

Använd PÅ/AV-reglagen och inställningarna för att hantera åtkomst till funktioner, inställningar och appar.

Tryck först på strömknappen för att återgå till låsskärmen och därefter den nya profilsymbolen.

När allt är konfigurerat är startsidan tom. Tryck på symbolen Alla appar för att komma igång med den nya profilen.

Visa fler säkerhetsverktyg