Använd säkra nätverk

Det är bra att vara extra noga när du surfar i ett nätverk som du inte känner till eller litar på, till exempel när du använder gratis Wi-Fi på ett kafé. Det kan vara så att internetleverantören övervakar all trafik i nätverket, inklusive dina personliga uppgifter.

Om du använder en tjänst som krypterar anslutningen till webbtjänsten kan det dock bli svårare för någon att snoka i dina aktiviteter. Vi krypterar som standard Gmail-anslutningen mellan datorn och Google så att andra inte kan snoka i dina aktiviteter på Google. Detta skydd, kallat SSL-kryptering, är även standard när du loggar in på Google Drive och flera andra tjänster.

Leta efter signaler om din anslutning till webbplatsen när du surfar på webben.

Titta först i adressfältet i webbläsaren om webbadressen ser riktig ut. Kontrollera även om webbadressen börjar med https:// som signalerar att anslutningen till webbplatsen är krypterad och bättre skyddad mot snokare eller obehöriga användare. I vissa webbläsare visas ett hänglås i adressfältet bredvid https:// för att visa ännu tydligare att anslutningen är krypterad och att du är säkert ansluten.

När du ansluter via ett offentligt Wi-Fi-nätverk kan vem som helst i området övervaka informationen som passerar mellan datorn och Wi-Fi-surfzonen om anslutningen inte är krypterad. Undvik att utföra viktiga aktiviteter som bankärenden eller att handla på nätet i offentliga nätverk.

Om du använder Wi-Fi hemma bör du ha ett lösenord för att skydda routern. Följ anvisningarna från internetleverantören eller routertillverkaren och ange ett eget lösenord för routern istället för att använda standardlösenordet (som kapare kan känna till). Om kapare kan komma åt routern kan de ändra dina inställningar och snoka i dina aktiviteter på webben.

Du bör även se till att du skyddar ditt Wi-Fi-nätverk hemma så att inte andra kan använda det. Skapa ett lösenord för att skydda Wi-Fi-nätverket och välj ett långt lösenord med en kombination av siffror, bokstäver och tecken så att det blir svårt att gissa sig till ditt lösenord. Välj inställningen WPA2 när du konfigurerar nätverket om du vill ha ett mer avancerat skydd.

Säkerhetsverktyg

Upptäck Googles fem bästa onlinesäkerhetsfunktioner, som hjälper dig att hålla din familj säker på nätet.

Google Konton

Gör ditt Google-konto ännu säkrare

Du kan lägga till ett extra skyddslager till ditt Google-konto genom aktivera tvåstegsverifiering. Om du har tvåstegsverifiering påslagen kommer Google att skicka ett lösenord till din mobiltelefon när någon försöker logga in på ditt konto från en okänd dator. Om någon stjäl eller gissar sig till ditt lösenord kan den potentiella kaparen alltså inte logga in på kontot eftersom denne inte har tillgång till din mobil. Nu kan du skydda dig med något som du har i huvudet (ditt lösenord) och något som du har i handen (din mobil).

Läs mer

Öppna inställningarna genom att klicka på ditt namn eller din bild i högra hörnet och sedan klicka på Konto.

Klicka på Säkerhet högst upp. I rutan Lösenord klickar du på Inställningar bredvid Tvåstegsverifiering.

Nu visas en steg-för-steg-guide som hjälper dig genom installationen.

Den tar dig tillbaka till inställningarna för tvåstegsverifiering. Granska inställningarna och lägg till extra telefonnummer.

Du är klar! Nästa gång du loggar in får du ett sms med en verifieringskod.

Chrome

Surfa privat på webben

Du kan använda inkognitoläge i Chrome på datorn, surfplattan eller mobilen om du vill surfa privat på webben. När du besöker sidor och hämtar filer i inkognitoläge sparas de inte i Chromes webb- och nedladdningshistorik.

Läs mer

Klicka på Chrome-menyn i webbläsarens verktygsfält → Klicka på Nytt inkognitofönster.

Ett nytt fönster med inkognitosymbolen i hörnet öppnas. Om du vill avsluta stänger du bara fönstret.

Google Konton

Ditt Google-konto, ditt sätt

På sidan Kontoinställningar visas tjänster och information som är kopplade till ditt Google-konto. Där kan du även ändra säkerhets- och sekretessinställningarna.

Läs mer

Öppna inställningarna genom att klicka på ditt namn eller din bild i högra hörnet och sedan klicka på Konto.

Google Konton

Få en avisering om ditt namn dyker upp på webben

Med Jag på webben får du reda på hur du styr vad som visas när personer söker på dig på Google. Det hjälper dig att konfigurera Google Alerts så att du kan kontrollera om information om dig visas på webben. Du får även automatiskt förslag på sökord som du kanske vill hålla ett extra öga på.

Läs mer

Logga in på Google-kontot och navigera till avsnittet Jag på webben.

Klicka på Hantera mina bevakade ämnen på webben och klicka på den röda knappen för att skapa en bevakning.

Textrutan kommer att fyllas i med ditt namn. Klicka i textrutan om du vill visa förslag på andra ämnen som du kan bevaka.

Klicka på Lägg till om du vill lägga till en bevakning. Klicka på pennan om du vill göra ändringar och på papperskorgen om du vill ta bort en bevakning.

I rullgardinsmenyn Hur ofta anger du hur ofta du vill få aviseringar.

Google Konton

Hantera uppgifterna i ditt Google-konto.

I Google Översikt visas det du har lagrat i ditt Google-konto och du får en översikt över vissa av dina senaste kontoaktiviteter. Du kan visa data och aktiviteter och få tillgång till inställningarna för tjänster som Blogger, Kalender, Dokument, Google+ med flera från ett och samma ställe.

Läs mer

Öppna Översikt för att se en sammanfattning av de uppgifter som är kopplade till ditt Google-konto och hantera dina personliga inställningar.

Härifrån kan du visa och hantera data som lagras på ditt Google-konto.

Visa fler säkerhetsverktyg