Shoppa säkert online

Det har blivit allt vanligare att handla på webben. Google hjälper konsumenter att hitta produkter på flera olika sätt. Vi kan inte styra innehållet på webben, men vi vill hjälpa konsumenter att shoppa säkert. De flesta transaktioner på webben genomförs utan problem, men i vissa fall förekommer risker. Det är därför som vi har skapat den här sidan med användbara tips och verktyg som du kan använda när du handlar på webben.

Säkerhetstips

 • Om det verkar för bra för att vara sant ...: är det oftast det. Jämför priset som visas med liknande varor som säljs någon annanstans. Om priset skiljer sig betydligt bör du vara försiktig. Ta reda på mer om säljaren och ställ frågor om artikelns skick. När en webbplats erbjuder produkter till kraftigt nedsatt pris, uppvisar grammatikfel och stavfel och har bilder av låg kvalitet från varumärkesägarens officiella webbplats kan det vara så att det handlar om förfalskade produkter. Men var försiktig. Vissa webbplatser som säljer förfalskade produkter imiterar varumärkesägarens webbplats genom att ha samma layout och liknande bilder eller använda ett domännamn som innehåller varumärkesnamnet.

 • Ta reda på mer om okända säljare: Om du inte har handlat från en säljare tidigare, kontrollerar du innan att de bedriver en legitim verksamhet. Du kan till exempel läsa mer om deras företagshistorik och göra en webbsökning på recensioner från andra köpares erfarenhet av säljaren. Legitima säljare ger dig kontaktuppgifter som du kan använda om du har frågor eller problem med transaktionen. Det kan handla om en fysisk adress, ett telefonnummer eller en e-postadress. Många webbplatser som säljer förfalskade produkter har webbadresser som låter officiella och kan innehålla fraser som [märke]onsale.com eller official[märke].com. Att kontrollera webbplatsens WhoIs-uppgifter är ett sätt att ta reda på vem som äger domänen.

 • Använd en betalningsmetod med köpskydd: I många fall kan kreditkortsföretag begränsa ditt ansvar vid köp på webben i händelse av bedrägeri. I vissa betalsystem på webben delas inte ditt fullständiga kreditkortsnummer med säljare för att skydda dig lite extra.

 • Läs det finstilta: Se till att du har koll på säljarens leverans-, garanti- och returvillkor innan du handlar. Vissa butiker erbjuder fullständiga återbetalningar medan andra debiterar administrationsavgifter och bara ger ett tillgodokvitto.

 • Spara ett bevis på transaktionen: Det kan hjälpa att ha en digital kopia eller papperskopia av stora transaktioner om du behöver göra en retur eller bestrida obehöriga debiteringar som gjorts i ditt konto.

 • Undvik hackade webbplatser och håll ett öga på webbläsarens adressfält. Om du klickar på en länk och direkt blir omdirigerad kan webbplatsen ha hackats och innehålla skadlig programvara. Skadlig programvara, som virus, maskar och trojaner, kan i tysthet installera oönskad programvara på datorn. Vissa hackade webbplatser omdirigerar dig inte automatiskt till en annan sida, men de kan bestå av irrelevant innehåll och spam. Att hålla ett öga på adressfältet och se till att länken du klickar på är den som du kommer till är ett sätt att vara vaksam.

 • Skriv känsliga webbadresser i webbläsarens adressfält: Navigera inte till känsliga konton genom att klicka på en länk eller kopiera och klistra in adressen. Skriv i stället hela webbadressen själv. Se dock till att du skriver rätt adress. Vissa webbplatser med liknande stavning kan se exakt ut som den riktiga webbplatsen, men är till för att få tag på dina kontouppgifter.

 • Undvik att ange personliga uppgifter på misstänkta webbplatser. Om du blir ombedd att ange personliga uppgifter utöver de som krävs för att köpa en produkt eller ta emot en tjänst (t.ex. bankkontouppgifter, svar på säkerhetsfrågor eller lösenord) bör du vara misstänksam eftersom dessa typer av frågor kan betyda ett försök till nätfiske. Vissa webbplatser kan vara en exakt kopia av den officiella webbplatsen, inklusive logotyp och text, men har skapats av bedragare som har som enda syfte att få tag på dina personliga uppgifter. Här följer några tips på hur du undviker och rapporterar webbplatser som bedriver nätfiske.

 • Se till att dina lösenord är starka: Återanvänd inte lösenord på flera konton och tänk på att ändra dem regelbundet, i synnerhet om du misstänker att kontot kan vara i riskzonen. Läs fler tips om hur du väljer ett smart lösenord.

 • Skicka bara information via säkra anslutningar: Titta efter https://-anslutningen i adressfältet (och hänglåset i adressfältet om du använder Google Chrome eller Internet Explorer) när du skickar känsliga uppgifter som kreditkorts- eller kontonummer. När du loggar in på finansiella konton kontrollerar du att webbplatsen har säkerhetscertifikatet Extended Validation Certificate – webbadressen eller webbplatsens namn ska dyka upp i grönt i adressfältet i flera moderna webbläsare. Det betyder att organisationen som driver webbplatsen har validerats.

 • Undvik att genomföra ekonomiska transaktioner på offentliga datorer: Undvik att logga in på konton som innehåller känsliga ekonomiska uppgifter (t.ex. bank- eller kreditkortskonton eller handelswebbplatser) på offentliga eller delade datorer. Om du använder sådana uppgifter på en offentlig eller delad dator ska du tänka på att logga ut helt och stänga webbläsarfönstret när du är klar.

 • Kontrollera att du fått det du betalat för: När du har fått varan bör du snabbt kolla så att allt är som det ska vara. Ju snabbare du identifierar ett bedrägerifall, desto större är chanserna att det går att lösa på ett bra sätt.

Var hittar jag mer hjälp?

Det finns flera organisationer som hjälper konsumenter att anmäla och lösa klagomål.

The Better Business Bureau och National Consumers League erbjuder båda information. http://www.bbb.org/pittsburgh/migration/bbb-news-releases/2012/12/counteract-counterfeiting-and-shoddy-knock-offs-on-the-internet/ och www.fraud.org

FTC (Federal Trade Commission) hanterar klagomål om bedrägerier eller ohederlig affärspraxis. Om du vill göra ett klagomål besöker du http://www.ftc.gov/ftc/contact.shtm

Om klagomålet är riktat mot ett företag i ett annat land kan du anmäla det på http://www.econsumer.gov/

Inom EU hjälper European Consumer Centres' Network konsumenter att hitta lösningar på shoppingproblem över gränserna.http://ec.europa.eu/consumers/ecc/index_en.htm

Säkerhetsverktyg

Upptäck Googles fem bästa onlinesäkerhetsfunktioner, som hjälper dig att hålla din familj säker på nätet.

Google Konton

Gör ditt Google-konto ännu säkrare

Du kan lägga till ett extra skyddslager till ditt Google-konto genom aktivera tvåstegsverifiering. Om du har tvåstegsverifiering påslagen kommer Google att skicka ett lösenord till din mobiltelefon när någon försöker logga in på ditt konto från en okänd dator. Om någon stjäl eller gissar sig till ditt lösenord kan den potentiella kaparen alltså inte logga in på kontot eftersom denne inte har tillgång till din mobil. Nu kan du skydda dig med något som du har i huvudet (ditt lösenord) och något som du har i handen (din mobil).

Läs mer

Öppna inställningarna genom att klicka på ditt namn eller din bild i högra hörnet och sedan klicka på Konto.

Klicka på Säkerhet högst upp. I rutan Lösenord klickar du på Inställningar bredvid Tvåstegsverifiering.

Nu visas en steg-för-steg-guide som hjälper dig genom installationen.

Den tar dig tillbaka till inställningarna för tvåstegsverifiering. Granska inställningarna och lägg till extra telefonnummer.

Du är klar! Nästa gång du loggar in får du ett sms med en verifieringskod.

Chrome

Surfa privat på webben

Du kan använda inkognitoläge i Chrome på datorn, surfplattan eller mobilen om du vill surfa privat på webben. När du besöker sidor och hämtar filer i inkognitoläge sparas de inte i Chromes webb- och nedladdningshistorik.

Läs mer

Klicka på Chrome-menyn i webbläsarens verktygsfält → Klicka på Nytt inkognitofönster.

Ett nytt fönster med inkognitosymbolen i hörnet öppnas. Om du vill avsluta stänger du bara fönstret.

Google Konton

Ditt Google-konto, ditt sätt

På sidan Kontoinställningar visas tjänster och information som är kopplade till ditt Google-konto. Där kan du även ändra säkerhets- och sekretessinställningarna.

Läs mer

Öppna inställningarna genom att klicka på ditt namn eller din bild i högra hörnet och sedan klicka på Konto.

Google Konton

Få en avisering om ditt namn dyker upp på webben

Med Jag på webben får du reda på hur du styr vad som visas när personer söker på dig på Google. Det hjälper dig att konfigurera Google Alerts så att du kan kontrollera om information om dig visas på webben. Du får även automatiskt förslag på sökord som du kanske vill hålla ett extra öga på.

Läs mer

Logga in på Google-kontot och navigera till avsnittet Jag på webben.

Klicka på Hantera mina bevakade ämnen på webben och klicka på den röda knappen för att skapa en bevakning.

Textrutan kommer att fyllas i med ditt namn. Klicka i textrutan om du vill visa förslag på andra ämnen som du kan bevaka.

Klicka på Lägg till om du vill lägga till en bevakning. Klicka på pennan om du vill göra ändringar och på papperskorgen om du vill ta bort en bevakning.

I rullgardinsmenyn Hur ofta anger du hur ofta du vill få aviseringar.

Google Konton

Hantera uppgifterna i ditt Google-konto.

I Google Översikt visas det du har lagrat i ditt Google-konto och du får en översikt över vissa av dina senaste kontoaktiviteter. Du kan visa data och aktiviteter och få tillgång till inställningarna för tjänster som Blogger, Kalender, Dokument, Google+ med flera från ett och samma ställe.

Läs mer

Öppna Översikt för att se en sammanfattning av de uppgifter som är kopplade till ditt Google-konto och hantera dina personliga inställningar.

Härifrån kan du visa och hantera data som lagras på ditt Google-konto.

Visa fler säkerhetsverktyg