Undvik bedrägerier

Nej, du har förmodligen inte vunnit på lotto. Du kan inte tjäna så mycket på att jobba hemifrån. Och det där erbjudandet är bara för bra för att vara sant.

Webben är ett fantastiskt ställe, men alla online har inte goda avsikter. Här är tre enkla sätt att undvika bedragare och skydda sig på nätet:

Se upp för främlingar med gåvor

Ett meddelande där du gratuleras till att vara den miljonte besökaren på webbplatsen, får erbjudande om en surfplatta eller något annat pris i utbyte mot en enkät eller som erbjuder snabba och enkla sätt att tjäna pengar eller få ett jobb ("tjäna pengar snabbt genom att jobba hemifrån två timmar om dagen!") har förmodligen dåliga avsikter. Om någon berättar för dig att du är en vinnare och ber dig fylla i ett formulär med personuppgifter ska du se upp. Även om du inte klickar på Skicka så kan du fortfarande skicka uppgifterna till bedragarna om du börjar lägga in uppgifter i formulären.

Om du ser ett meddelande från någon du känner, men det verkar som om det inte är den personen som skrivit det, kan personens konto ha kapats av en bedragare som är ute efter dina pengar eller uppgifter. Tänk efter noga innan du svarar. En vanlig taktik kan vara att be dig skicka pengar omedelbart därför att man är fast i ett annat land eller att mobilen har blivit stulen så att man inte kan ringa. I meddelandet kan du också uppmanas att klicka på en länk för att visa en bild, artikel eller video. Detta kan dock leda dig till en webbplats som är ute efter att stjäla din information, så tänk efter innan du klickar!

Undersök saken

När du handlar på webben kollar du upp säljaren och är medveten om misstänkt låga priser precis som du skulle vara om du köpte något i en lokal butik. Var uppmärksam på erbjudanden som verkar vara för bra för att vara sanna. Ingen vill luras att köpa förfalskade varor. Människor som utlovar dyra produkter eller tjänster gratis eller till 90 % rabatt har ofta dåliga avsikter. Om du använder Gmail kan en varning visas högst upp på skärmen om du visar ett e-postmeddelande som enligt vårt system verkar vara skräppost. Om varningen visas bör du tänka efter innan du svarar på meddelandet.

Se upp för bedragare som använder varumärket Google. Google driver inte något lotteri. Vi tar inte ut utbildningsavgifter för nya medarbetare. Om du får ett meddelande om att du har blivit anställd hos Google, men måste betala en utbildningsavgift innan du kan börja handlar det om ett bedrägeri. Se upp för personer som påstår att de säljer bilar via Google Wallet. Ta reda på mer om olika bedrägerier med varumärket Google.

Ta det säkra före det osäkra

Är det något med en annons eller ett erbjudande som inte känns rätt? Lita på din magkänsla! Klicka bara på annonser eller köp produkter från webbplatser som är säkra, har granskats och är tillförlitliga.

På många plattformar för webbshopping finns tillförlitliga program för säljare. Dessa säljare har oftast en synlig symbol i sina profiler. Kontrollera att symbolen eller intyget är giltigt genom att läsa riktlinjerna för shoppingplattformen. Om plattformen inte har något liknande program tittar du på antalet omdömen och kvaliteten på säljarens omdömen.

Om du klickade på eller såg en dålig annons på Google vill vi gärna att du meddelar oss så att vi kan vidta åtgärder.