Så använder Google mönsterigenkänning

Så använder Google mönsterigenkänning för att förstå bilder

Datorer "ser" inte bilder och videor på samma sätt som människor gör. När du tittar på en bild kanske du ser din bästa vän stå framför sitt hus. Ur en dators perspektiv är samma bild bara en massa uppgifter som den kan tolka som former och information om färgvärden. Även om en dator inte reagerar som du gör när du ser bilden kan en dator tränas att känna igen vissa mönster som består av färg och form. Till exempel kan en dator tränas att känna igen de vanligaste mönstren för former och färger som utgör en digital bild av ett ansikte. Den här processen kallas ansiktsidentifiering, och det är med hjälp av den här tekniken som Google skyddar din integritet i tjänster som Street View, där datorer försöker upptäcka och sedan sudda ut ansiktena på personer som fanns på gatan när Street View-bilen körde förbi. Det är också med hjälp av den här tekniken som tjänster som Google+ Foton föreslår att du taggar en bild eller video, eftersom det verkar som om det kan finnas ett ansikte där. Du får inte reda på vems ansikte det är med ansiktidentifiering men funktionen kan upptäcka ansikten på dina foton.

En lite mer avancerad aspekt av detta är att samma mönsterigenkänningsteknik som används för ansiktsidentifiering kan hjälpa en dator att förstå särdragen i ansiktet som har upptäckts. Till exempel kan det finnas vissa mönster som tyder på att det finns skägg eller glasögon i ett ansikte eller att det har liknande attribut. Information som den här kan användas för att ge stöd åt funktioner som reducering av röda ögon eller göra att du kan skoja till det genom att placera en mustasch eller en monokel på rätt plats i ditt ansikte när du deltar i en Hangout.

Förutom användningen av ansiktsidentifiering som beskrivs ovan använder Google också ansiktsigenkänning i vissa funktioner. Som namnet antyder kan ansiktsigenkänning hjälpa en dator att jämföra kända ansikten med ett nytt ansikte och upptäcka om det finns en trolig matchning eller likhet. Ansiktsigenkänning kan till exempel vara till hjälp för personer som använder funktionen Hitta mig för att visa förslag på personer de kan tänkas vilja tagga i ett foto eller en video som de har överfört och vill dela. Läs mer om Hitta mig i hjälpcentret för Google+.

Så fungerar Röstsökning

Med Röstsökning kan du söka efter något genom att tala med hjälp av klientappar för Sök på Google på en enhet i stället för att skriva frågan. I funktionen används mönsterigenkänning för att transkribera talade ord till skriven text. För varje sökfråga som görs med hjälp av Röstsökning sparar vi språket, landet, det som talades in och tolkningen av detta som gjordes av vårt system. Den ljuddata som lagras innehåller inte ID:t för ditt Google-konto om du inte har valt något annat. Inga inlästa sökningar skickas till Google om du inte på något sätt har angett att du vill använda funktionen Röstsökning (till exempel genom att trycka på mikrofonen i snabbsökningsfältet eller på det virtuella tangentbordet, eller om du säger "Google" när funktionen Röstsökning är tillgänglig i snabbsökningsfältet). Vi skickar alla inlästa sökningar till Googles servrar för att ta reda på vad du sade. Vi sparar inlästa sökningar för att förbättra våra tjänster, bland annat för att träna systemet på att bli bättre på att känna igen den korrekta sökfrågan.