Vad menas med att grunda sig och hur gör man?

Har du hört uttrycket "att grunda sig" någon gång? Det är ett uttryck som ofta används inom yoga och meditation och är ett sätt att förankra eller "grunda" sin kropp i det som händer just nu. Stress kan få oss att bli väldigt splittrade och ur fokus, ofta är det stunder då man svävar iväg i tankar över tusen saker man ska göra eller har gjort eller inte har påbörjat. Man är helt uppe i sina tankar och kanske tappar fokus på vad som är viktigt i stunden, man är helt enkelt ogrundad. Inte närvarande. 

Hur grundar man sig? 
Genom att grunda sig hittar man tillbaka till kärnan. Man stillar sina tankar, blir medveten om vad som händer i och utanför kroppen och man kommer tillbaka till det som händer här och nu. När man känner sig grundad är det lättare att ta kloka beslut från hjärtat. Det finns flera sätt och verktyg att använda sig av när man behöver grunda sig: 

☮ Börja lyssna till din andning. Lägg märke till hur den känns och fokusera hela ditt medvetande på in- och utandning. Sakta ner andetaget. 

☮ Ett annat knep jag brukar ta till är att helt enkelt bli medveten om sina fötter. Det är fötterna som ger oss vår stadiga grund och istället för att lägga fokus uppe i tankarna, dra uppmärksamheten ner till fötterna och inåt i kroppen. Känn av båda fötterna och hur dem får kontakt med marken under dig. Detta är ett enkelt knep som kan hjälpa dig att känna dig grundad snabbt. 

☮ Rör på kroppen. Ett tecken på att vi är ogrundade är att vi är överallt förutom i våra kroppar. När vi rör på oss, antingen genom att gå ut på en promenad eller att dansa i vardagsrummet återfår vi kontakt med våra kroppar och vi kan lättare släppa alla tankar som tar upp hela vårt medvetande. 

☮ Gå ut i naturen. Ett av de bästa sätten att grunda sig på är att gå ut i naturen och stanna där ett tag. Sätt dig ner på en sten eller lägg dig ner i gräset eller på sanden. Vi får genast kontakt med oss själva samtidigt som vi befinner oss på en plats där ingen dömer oss. Naturen finns alltid där för dig med öppna armar. Lägg dig ner i gräset och "namast'ay" ett tag. (Älskar det uttrycket!) 

☮ Ventilera dina tankar! Prata med någon, skriv av dig eller gör det du måste för att få ut tankarna från huvudet. Får vi ut lite av allting vi håller inom oss är det lättare för oss att börja lyssna till vår kropp istället för vårat sinne som för det mesta är i det förflutna eller i framtiden och som oftast gärna vill fly nutiden. 

Kärlek & Yoga

Martina Davitkova