Att läka såret från svek – är det ens möjligt?

Att läka såret av svek är nödvändigt för att inte förstöra vår framtid. Här hjälper vi dig att göra det.
Att läka såret från svek – är det ens möjligt?
Sergio De Dios González

Granskad och godkänd av psykologen Sergio De Dios González.

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 01 april, 2024

Svek är en av de mest smärtsamma upplevelserna vi kan genomgå. Det spelar ingen roll om det kommer från din partner, en vän eller en familjemedlem. När någon bryter ditt förtroende så öppnas ett sår som kan ta lång tid att läka – ibland aldrig. Och alla vet vi att såret från svek är större desto mer vi litar på personen ifråga.

Men man kan inte kategorisera varje besvikelse som ett svek. Faktum är att vi som människor alla gör snedsteg ibland. Det finns stunder när vi inte kan få grepp om omständigheterna och lyckas göra personer vi älskar besvikna.

“Vi är mycket hårdare mot personer som sviker oss på små sätt än mot personer som sviker oss på stora.”

-François de La Rochefoucauld-

Men typen av svek som gör ont och lämnar ett märke är från personerna som inte gör det av misstag. De är helt medvetna om att de gör fel, och de gör det helt och hållet av själviska anledningar. Det är typen som kommer från en person som försäkrar dig om något, men agerar annorlunda när sanningen kommer fram.

De olika typerna av svek

Det finns mer än en typ av svek. Å ena sidan finns det svek mot dig själv; å andra finns det typen som andra personer utsätter dig för. De flesta tänker på kärlek när det kommer till svek, men det är inte den enda typen.

Pusselbiten som saknas

Alla olika sätt att svika någon har två saker gemensamt. Det första: att avvika från något som man uttryckligt eller underförstått etablerat innan. Det andra: att utnyttja den andra personens tillit.

När vi sviker personer så sviker vi överenskommelser och förväntningar, såväl som hopp och löften. Vi sviker personer med våra ord och våra handlingar.

Alla som har svikits känner till den bittra smaken av förräderi. De känner sig undervärderade och gjorda till åtlöje. Deras tankar, känslor och förväntningar har helt förbisetts. De blir inget annat än ett objekt i den andra personens planer. Det är därför såret från svek är så smärtsamt och så djupt.

Att komma över såret från svek

Den giftigaste effekten av svek är att du lämnar den lurade personen med djup misstro. Detta kan börja sträcka sig till andra människor, inte bara du. Att vara tvungen att hantera den andra personens falskhet är ett tungt slag som generellt sett inte läker på egen hand.

Det är därför det är så viktigt att hitta ett sätt att komma över sveket.

Här kommer några tips för att göra det:

  • Utvärdera situationen: det är viktigt att ta reda på exakt vad som ledde till sveket. Du måste framförallt ta en noga titt på huruvida det var med flit eller inte. Personens intentioner spelar faktiskt roll.
  • Beskyll inte dig själv: även om den svikna är offret, börjar hon ofta beskylla sig själv för vad som hände. Hon klandrar sig genom att säga till andra hur dum hon är om och om igen. Men du ska aldrig ta ansvar för vad någon annan gjort. Behandla dig själv väl.
  • Acceptera vad som hände: du kanske försöker förneka vad som hände. Men du kommer inte kunna gå framåt på det sättet. Det bästa är att acceptera vad som hände och ta reda på om det finns en lösning eller inte.
  • Ge dig själv tid: ofta kommer ett svek lämna dig helt emotionellt uppnystad. Det är bra att ge dig själv tid att komma över den inledande chocken och se det som hände med mer klarhet.
  • Skapa en balans: som människor begår vi alla misstag ibland. Det får du aldrig glömma. Hur svårt det än må vara så är det verkligen viktigt att skapa balans.
  • Leta efter vägen mot förlåtelse: att förlåta är inte att acceptera vad som hände utan konsekvenser. Det är heller inte att agera som om inget har hänt. Det handlar om att finna frid inom dig själv och lämna det förflutna i det förflutna.
Kvinna släpper fåglar fria

Såret från svek är alltid bittert och smärtsamt, men det behöver inte leda till livslångt trauma. Det första du måste göra om du har svikits är att försöka återfå din balans. Det är det enda sättet att gå vidare. Låt inte den andra personens handlingar påverka resten av ditt liv.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.