Är Wilderängs rysshat betald av USA? Är cornucopia i verkligheten en amerikansk nättrollfabrik?

Vi fortsätter vår granskning av Lars Wilderäng idag.

Bakgrund: I Sverige är Lars Wilderängs blogg en av de stora kanalerna. Bloggen besöks av ca 50 000 besökare per vecka vilket är en bra siffra i bloggsfären. Wilderäng har på så sätt ett bra utgångsläge att föra fram sina åsikter och han vet det och har även kommenterat det vid ett flertal tillfällen. Han skriver att han är ”oberoende” och ”Den som förlitar sig på information på Internet för några som helst beslut bör fråntas all beslutsrätt.” För den oinvigde i Lars Wilderängs värld är det här ett utmärkt sätt att visa på hans argumentationsteknik. Lars Wilderäng är naturligtvis fullt medveten om att många, jag säger många, ändå fattar sina beslut utefter hans propaganda. Och det är ett problem som vi på understrecket skrivit om de senaste dagarna. Eftersom det oftast inte är de kritiska och omdömesgilla som Wilderäng vänder sig främst till. Utan han vänder sig främst till de lättpåverkade med en argumentationsteknik som tilltalar just den målgruppen. Ja, han gör det ibland på ett tekniskt, lite krångligt sätt, som han själv säger. Men enligt Wilderäng vänder han sig främst till högutbildade män. Men det är inte sant. Läser man kommentarerna på bloggen förstår man att där är inte 90 % högutbildade män. I så fall har den Svenska skolan misslyckats kapitalt redan för många år sedan.  Han skriver svårt och krångligt för att verka förtroendeingivande. Inte för att förklara sina ståndpunkter. Han använder slagord om och om igen för att nöta in sitt budskap.

Bloggen blandar och ger men ryssofobin är det mest centrala. Han blandar även in andra ämnen där det finns bakomliggande syften som understrecket redan redogjort för i tidigare inlägg.

Dagens ämne: Ämnet för dagen fortsätter med ”fenomenet” Lars Wilderäng. Varför tjata om det här frågar sig någon? Jo anledningen är det stora propagandakrig som råder i världen idag. Vi matas ständigt med propaganda och indoktrinering och propagandan är ett ytterst kraftfullt sätt att sprida idéer på. Det är genom att vända sig till grupper och till rätt målgrupper som det här kriget kan vinnas. ”Att svänga en individs uppfattning 180 grader är nästan omöjligt, men att påverka en målgrupps uppfattning fem grader åt ett visst håll är lättare”.  Och det görs i stor skala och på sofistikerade sätt där nättroll blivit ett begrepp. Sociala medier har fått en ökad betydelse och där kan propagandan spridas via bloggar och forum. Och det görs i stor skala. I den aktuella Ukrainakrisen används internet som en propagandakanal flitigt från båda håll , titta även på svt: propagandakriget i Ukraina. Sverige använder det och ryssarna likaså. Naturligtvis jobbar amerikanarna PsopsUS spy operationOEV med propaganda också. Men som den här artikeln visar kan anklagelserna komma från olika håll. Vad är sant? Vad ska man tro på? Ja det är således rörigt och det går helt enkelt inte för en utomstående att svara på. Man måste vara ytterst kritisk och läsa väldigt noggrant. Läs den här. Ok. Fundera nu vilka Sputnik egentligen är. Vad är sant? Var således kritisk mot allt på internet.

Taktiken alla propagandamaskiner använder är att man utifrån ett litet sandkorn blåser upp det till ett berg. Man rättfärdigar den egna sidans agerande och så tveksamheter så att opinionen blir splittrad. Smutskasta avvikande röster, använd nyttiga idioter som för budskapet vidare. Det är de här nyttiga idioterna Lars Wilderäng har blivit en rackare på att utnyttja. Understrecket har läst Lars Wilderängs blogg under ett antal veckor och vi är kritiska. Väldigt kritiska. Vi bedömer att han är skicklig men vi ser mönster som avslöjar att det inte finns substans i det han skriver. Vi ser mönster att det inte är han själv som skriver allt och det är alldeles för enkelspårigt för att vara skrivet av en svensk med en svensk agenda. Det är vinklat på ett sätt som i egentlig mening inte är svårt att se eftersom mönstret är så tydligt. Men igen, bloggen vänder sig inte till de analyserande och kritiskt lagda. Oavsett vad Lars Wilderäng själv vill ge sken av. Hans syfte är naturligtvis att framstå som Sveriges största oberoende och kunnigaste debattör. Att sedan ämnena är så skiftande är också ett tecken på att det här mer liknar en trollfabrik med fler skribenter. Men Lars Wilderäng är den s.k. målvakten. Han är ansiktet utåt.

Wilderäng måste för sin trovärdighets skull även beröra det här med propagandan på bloggen. För annars skulle det bli alldeles för uppenbart till och med för de nyttiga idioterna. Men det fantastiska sker om man söker på ordet psyops i bloggens sökruta att inte ett enda inlägg berör amerikanarnas sätt att arbeta med psyops. Ryssarnas arbetssätt har dock Wilderäng djupa kunskaper kring. Han har tom inlägg där han manar till diskussion hur man hanterar rysk psyops och det gör man genom att endast diskutera sakfrågan som är den ryska aggressionen. Den stora experten på psykologisk krigföring Lars Wilderäng ger oss rådet att ”Oavsett vad andra länder gjort historiskt, så är Ryssland aggressivt och för krig i Europa idag 2014. Detta vill psyopsen förminska eller rikta bort uppmärksamheten från. Låt dem inte göra det.”  Han fortsätter ”Genom att fylla media med lögner och vilda hypoteser, eller börja tala om något helt annat vill man få bort fokus från Rysslands faktiska övergrepp och brott mot både internationell rätt och ingågna avtal i modern tid, som Budapestfördraget.” 

Att Lars Wilderäng även anklagar svenska medier, SVT och SR och andra journalister att arbeta i ryssarnas tjänst som vi skrev om här framstår ju som så korkat att vi först satt oss ner och hade långa möten kring det här. En del av oss ville ha det till att vi missbedömt Wilderäng. Var han så jäkla korkad? Nej kom vi fram till. Men anser han att de nyttiga idioterna är så korkade då, var nästa fråga. Nej kom vi fram till även där. Till sist landade vi i att det är inte Lars Wilderäng som ligger bakom vad som står på bloggen utan han står endast på amerikanarnas lönelista bland de andra nättrollen. Så vi antar att de här frågorna har debatterats en del på Wilderängs ”affärsmöten” med amerikanarna men att Wilderäng fått ge sig för amerikanernas egentliga urdumma förslag. Så när Lars Wilderäng avslutar sitt inlägg om hur man ska hantera den ryska psyopsen med att säga  ”Det är beklämmande att jag som privat bloggare ska behöva axla en roll som svenskt totalförsvar i form av tidigare psykologiskt försvar borde mantla”. fick det understrecksredaktionen att lägga upp det här citatet på våra datorer som bakgrundsbild. En klassiker redan! Helt outstanding!

En klassiker är väl även det här då Lars Wilderäng uttalar att Socialdemokraterna nu har anammat ryssarnas sätt att arbeta med psykologisk krigföring då han skriver Så var inte en nyttig idiot. Sprid inte sossarnas propaganda gratis. Hör av dig till partikansliet istället – är du kreativ kanske du kan få betalt från ”Sveriges kanske mest spännande arbetsplats”.  Nej sprid inte informationen gratis. Det här inlägget är med all säkerhet skrivet av affärsmannen Lars Wilderäng.

Wilderäng skriver vidare med anledning av att ryssarna vill automatisera sin underrättelsetjänst online men skriver inget om amerikanernas verksamhet som har samma syfte. Inte ett enda ord väljer Wilderäng att nämna att USA har ett liknande system.  Inte ett ord.

Ett annat komiskt inslag om propagandan är att Lars Wilderäng säger sig skriva anti-putininlägg för att locka fram ryska psyopsoperatörer,   ”Det var förstås ingen slump att jag skrev ett anti-Putininlägg igår – det var ett medvetet test för att se om psyopsaktiviteten skulle vara lägre på denna ryska nationalistiska helgdag. Vilket visade sig stämma. Det tog nästan sex timmar innan första kommentaren och inte en enda putinistkommentar kom under lördagen.” Han skriver innan dess att ”Trots gårdagens inlägg om Ryssland dök det inte upp en enda psyopkommentar under Ockupationsdagen igår (antagligen söp man för mycket och hade faktiskt fått ledigt). Men idag förmiddag kom vad som kan misstänkas är en betald psyopsoperatör in och kommenterade, vilket är en intressant studie i hur den ryska psyopen fungerar”. Understrecket funderade också kring det här hur Wilderäng och hans uppdragsgivare resonerar när man ger sig in i det här tramset. Vi har inget svar men kan bara spekulera. De nyttiga idioterna ska underhållas är vår teori. De behöver matas för att maskineriet ska fungera. De behöver matas med trams ibland.

Det här propagandakriget gäller försvarsfrågorna. Och nu när vi ser att Wilderäng inte skriver de här inläggen själv förstår vi också hur lantbrukaren Wilderäng har tillskansat sig alla dessa kunskaper om vapen, krigsmateriel och militära strategier som bara rena militärexperter kan ha kunskap om. Vi ser även att andra intressenter troligtvis bidragit för maken till produktplaceringar i blogg och böcker har väl sällan skådats. I övrigt har vi inte spekulerat kring vad Wilderäng skriver eller inte. Men det är troligt att inom en del ämnen som är så totalt väsensskilda framstår kunskaperna som rätt mastiga för att en person ska ha tillgodogjort sig dom. Det framstår närmast som en övermänniska som är expert på allt.  Även där tycker vi det är korkat att framställa det som om Wilderäng skriver allt själv.

Att fortsättningsvis argumentera mot en som för propaganda utifrån amerikanarnas agenda känns inte helt meningsfullt men vi vill trots detta visa på några saker som vi tycker sticker ut. Vi vill även när vi har chansen nyansera en del bilder för eventuella cornucopiafans som köpt hela paket. Om dom är kvar ännu vill säga.

Försvarsfrågorna är nu heta på den politiska agendan och det främst p.g.a. vad som sker i Ukraina. Att försvarslobbyn nu har fått fart under vingarna är tacksamt för försvarsvännerna. Ukraina var således det perfekta tillfället att slå till. Och nu går lobbyn för högtryck med ökade försvarsanslag och Svensk NATO-anslutning som favoritobjekt att lobba för. Lars Wilderäng som redan tidigare kraftfullt attackerat Ryssland lade efter Krim in en högre växel och har väl dragit på så pass ”lagom” mycket för att syftet inte ska vara allt för uppenbart. Men det är uppenbart för den normalbegåvade om man har en viss förmåga att se mönster. Det är uppenbart för den normalbegåvade att Ukrainakrisen inte står i proportion till andra kriser i världen nu och även tidigare.

I detta blogginlägg kommer den ”tekniska” nivån ligga lågt. inget krångel således, för att medvetet förvilla (men läs kritiskt). Men vissa bakgrundskunskaper är att föredra.

Jag betecknar mig som ”oberoende” och för mig framstår Rysslands agerande i Ukraina som helt logiskt. För sanningen är att Ryssland numera är rejält hotat från NATO. Titta på nedanstående bilder.

nato-expansion

43_web_europa-nato-karta

Att Ukraina är ett strategiskt viktigt område för både NATO och Ryssland framgår väl med all tydlighet.

Titta nu på nedanstående bild och fundera vad USA hade gjort om några började placera ut attackerande flygplan, båtar och stridsvagnar mot USA:s gränser från Kanada och Mexiko.

nordamerika_2

Ja självklart hade de inte stått med armarna i kors. Sedan kan alla argument såsom brott mot folkrätten betraktas som ganska så svajiga. För USA är folkrätten kanske inte något de tar allt för allvarligt på. Tex här, eller här, eller varför inte här. Så kan vi naturligtvis hålla på och rada upp exempel. Och det är i det här sammanhanget vi ska se kritikerna mot Rysslands agerande i Ukraina. Många anser med all rätt att Ryssland bryter mot folkrätten. Och ja, jag håller med! Men jag vill i det här sammanhanget framhålla att från Lars Wilderängs sida har det aldrig kommit fram någon kritik om USA: s ytterst tveksamma förhållningssätt till just folkrätten. Ingenting!

Wilderäng polemiserar däremot kraftfullt mot Rysslands agerande i en rad olika perspektiv. Bl.a analyserar Wilderäng Rysslands agerande gentemot krigsfångar i det han kallar ”ryssockuperade” sydöstra Ukraina här. Wilderäng skriver ”Ryssland har alltid brutit mot krigets lagar, och mord, avrättningar, plundringar, etnisk rensning och våldtäkter har varit rutin i alla Rysslands krig, från invasionen av Polen i samarbete med nazisterna, finska vinterkriget, via andra världskriget via Afghanistan, Tjetjenien, Dagestan mfl *stans, Georgien och nu även Ukraina. Den ryska stöveln känner bara våld och förtryck på ockuperad mark. Och gärningsmännen åtalas aldrig.”

Ukraina tar också krigsfångar får vi veta, men de följer till skillnad från ryssarna naturligtvis Genèvekonventionen.

Analyseras det här vidare så uppstår en rad märkliga saker. Lars Wilderäng nämner inte med ett ord Abu Ghraib fängelset i bloggen. Inte ord!

abu-grhaib912@70

Fig2Offer

Inte heller Guantanamofängelset fångar Wilderängs uppmärksamhet. Kritiken mot Guantanomobasen är totalt obefintlig. Lars Wilderäng hånar istället de som kritiserar fängelset. Att Amnesty international dömer ut Guantanamo nämns inte med ett ord i bloggen. Men när Amnesty reagerar mot Ryssland, ja då är Wilderäng framme som världens moraliska samvete.

Således förs en totalt perspektivlös debatt och bloggen är extremt polemisk. Att inte nämna ett kritiskt ord om Abu Ghraib och vara sarkastisk mot de som kritiserar Guantanamo och sedan kalla sig för en oberoende blogg framstår således i sammanhanget som totalt nonsens när Lars Wilderäng spyr galla över Ryssarnas sätt att behandla ”sina” krigsfångar.

Lars Wilderäng lägger ner kraft och tid på att skriva att vi ska sluta kalla drönare för modellflygplan och multikoptrar men nämner inte med ett ord på bloggen om att amerikanarna använder dem som dödsmaskiner som dödar tusentals oskyldiga.

Lars Wilderäng uttalar sig gärna och mycket nedsättande kring Rysslands rättssystem men nämner inte i ett enda inlägg att Amerikas förenta stater har dödsstraff i några delstater.

Lars Wilderäng skriver gärna om HIV-spridningen i Ryssland. ”I Ryssland är 1.3 miljoner människor smittade av HIV/AIDS . Bland världens topp-20 ekonomier är det bara Indien som har fler smittade, men Indien har också 10x så stor befolkning.” Ingenstans skriver han om sjukdomar på det sättet i exempelvis USA. Varför?

Lars Wilderäng vill även sprida lite fakta till sina läsare och delger oss den värdefulla informationen att Ryssland är dysfunktionellt och att det sker bl.a. dubbelt så många mord i Ryssland jämfört med Ukraina här. Återigen är det inte konstigt att Ukraina mfl fd Sovjetrepubliker söker sig västerut. Precis som med medellivslängden så är man mån om sina liv och sin framtid, och vill inte tillhöra det dysfunktionella Ryssland”. Någon annan internationell mordfrekvens- och medellivslängdsstatistik redovisas inte mer på bloggen.

Och här går således den ena psyopssidan till attack på den andra sidan ”Och ja, så länge som psyops håller på att tjata om Rysslands förträfflighet i kommentarsfältet kommer jag fortsätta lägga fram fakta om det dysfunktionella landet som kallar sig Ryssland.”

Så håller det på och Wilderäng öser antirysk propaganda vecka ut och vecka in. Vi kan redogöra för många fler exempel men det blir tjatigt. Men samtidigt undrar vi på understrecket hur den här bloggen fortfarande kan ha 50.000 läsare per vecka. Eller har den verkligen det?

För att få en bild av den senaste utvecklingen som gjort att Lars Wilderäng gått i taket p.g.a. Rysslands agerande behöver bilden förklaras närmre. Det behöver förklaras utifrån Rysslands perspektiv. Det är det minsta man kan göra om man anser sig som oberoende. Men man bör också se vad som är den objektiva sanningen om vad som de facto har hänt. Jag vill också att läsaren hela tiden ska ha med sig vad USA hade gjort i samma situation. För det är viktigt. Ryssland och USA är världens motpoler och Understrecket hävdar med bestämdhet att Lars Wilderängs agenda inte är oberoende.

Att NATO har enorma intressen av att ”komma åt” Ukraina är således alldeles självklart. Detta för att komma så nära Ryssland som möjligt. Och naturligtvis vill rysarna hålla tillbaka NATO. Tänk nu på detta: Hur hade Amerikanarna agerat om de ”suveräna” staterna Kanada och Mexiko ville ansluta sig till Rysslandssfären. Ha gärna Kubakrisen i minnet. Ni kan även fundera över USA: agerande i Irak och Vietnamn.  Eller bilda er en uppfattning om Amerikansk imperalism genom att ta reda på hur andra ser på USA i det stora hela. Och det är i den här kontexten vi bör se den senaste tiden utveckling i Ukraina och se vad NATO, USA och Västeuropa gjort eller inte gjort.

Självklart kan man nu av kulturella, psykologiska eller historiska skäl tycka rätt illa om Ryssland och dess ledare Vladimir Putin. Man kanske ogillar Putin av en rad olika anledningar och man kanske ogillar Ryssland för de besegrade Karl XII,eller för Stalin eller det kommunistiska Sovjets totalitära förtryck. Man kanske ogillar Ryssland för att man tycker att Nikita Chrusjtjov gjorde helt rätt i att skänka bort Krim till Ukraina under en tid då Ukraina ingick i Sovjetunionen? Oavsett svaret på frågan om varför man ogillar Ryssland är det i detta fall fråga om uppenbara krigsbrott man gjort sig skyldig till. Det vill säga brott mot konventioner som FN och EU:s medlemsländer har ratificerat.

Men den objektiva bakgrunden till Rysslands agerande är en annan än den Lars Wilderäng och hans uppdragsgivare vill ge sken av. För sanningen är att den korrumperade, men demokratiskt valde presidenten Viktor Janukovytj förlorade makten genom en statskupp. Man gjorde statskuppen då Janukovytj inte ville närma sig EU utan föredrog samarbetet Ryssland. Detta ledde till protester och bland protestanterna fanns även många ryssar. Men det spelade ingen roll för den nya regimen som inledde med en rad påhopp mot de rysktalande medborgarna i landet. Ryssarna började då protestera mot den nya regimens politik. De ville ha självständighet, ordnade omröstningar och ockuperade hus. Man får i detta sammanhang komma ihåg att den nya regimen dessutom samarbetade och samarbetar med politiska element som har antiryskhet som en högprioriterad politisk fråga. Och mycket riktigt förbjöd den nya regimen även det ryska språket i landet. Högra Sektorns och Svobodas , två ytterst tveksamma organisationer som spelade och spelar en stor roll i Ukraina dög således som politiskt medel i Ukraina om man får tro USA och EU. I resten av världen vore liknande angrepp på våra nationella minoriteter som exempelvis samer, romer, finländare och judar, att klassa som hatbrott.  Den nya regimen förklarade krig mot ryssarna i landet och förhandlingsviljan var minimal. Den nya regimen motsatte sig folkomröstningar och gick stenhårt på den antiryska linjen. Man vill förgöra ryssarna, inte förhandla med dem. Man ville besegra dem, inte inkludera dem. Man ville inte ens göra dem till ”riktiga” ukrainare utan snarare köra ut dem ur landet.

Regimen i Kiev intensifierade sin kampanj mot de ryskvänliga regionerna i sydöstra Ukraina. De skickade pansarvagnar, helikoptrar, flygplan och formade ett nationalgarde bestående av medlemmar ur Högra Sektorn. Som väntat följde en ström av rapporter om massaker på civila i synnerhet från Mariupol och Krematorsk. Kiev skickade sedan flyg och anföll varuhus, bostadshus, lekparker, skolor, daghem och sjukhus. Därutöver blockerade regimen i Kiev transporter av mediciner och livsmedel till de utsatta områdena och FN rapporterade att 110 000 ukrainska medborgare flytt över gränsen till Ryssland och  168 000 begärt ryskt asyl. Detta kan jämföras med vad vi såg från både albansk och serbisk sida i Kosovo och vi har även sett det här ske i Tibet efter kinesernas invasion. Det här brukar vi kalla etnisk rensning.

Nu växte ett starkt motstånd fram som ville ha en utbrytning från regimen i Kiev. Dessa s.k. separatister bedriver ett naturrättsligt självförsvar mot de aggressionshandlingar som initierats från Kiev, inte Moskva. Samtidigt som regimen i Kiev samarbetar med Svoboda som rättfärdigar de nazistiska krigsförbrytelserna under andra världskriget finns fortfarande de som kämpar för frihetens fana i landets Sydöstra del. Därför finns det en stor ambivalens kring Krim, och bilden är inte svart eller vit som Lars Wilderäng vill ge sken av. Att ha en åsikt är en sak men att aldrig visa några ambivalenta och försonande drag mot Ryssland blir aldrig trovärdigt. Det blir inte trovärdigt när vi vet att Lars Wilderäng är en svensk man som är bosatt ute på landsbygden i Västergötland och oss veterligen aldrig haft några personliga konflikter med Ryssland. Vi undrar vad som driver det här antiryska motståndet? Wilderäng visar aldrig någonsin en förståelse om än så liten till separatisterna. Aldrig någonsin visar Lars Wilderäng ett försonande drag gentemot Ryssland. Det blir helt enkelt inte trovärdigt. Det blir bara för mycket.  För Lars Wilderäng är väl svensk och står lite vid sidan om, precis som jag? Att aldrig kunna se att ryssarna slåss för sin frihet innebär att man ständigt går med skygglappar på.  Eller att man tillhör en propagandaapparat. Och det gör Lars Wilderäng. Det framgår med all tydlighet ju mer man läser vad det är han och hans uppdragsgivare skriver. 

Bakgrunden till Ukrainakrisen är inte heller alldeles glasklar om man ser till hur allt började. Flera menar att hela revolutionen startades och planerades av EU och amerikanarna.  Att det inte ska ses som alltför otroligt visas av Ukrainas viktiga strategiska läge om inte annat. Tänk Kanada och Mexiko. Men jag tror att att det är fel. USA och EU är inte orsaken till kriget i Ukraina och upproret var inte lett eller styrt av USA.  Det finns tveksamheter och en är att många på Krim de facto vill tillhöra Ryssland. Jag förstår att Sovjetfödda, födda innan 1989, och ryskättade på Krim kände sig rädda för sin egen säkerhet med en interimsregering i Kiev som förnekade dem deras mänskliga rättigheter. En annan är att amerikanarna försökte påverka vilka som skulle sitta i interimsregeringen. Jag ser således konflikten som många andra ”vanliga” människor som befinner oss på avstånd. Vi är osäkra men vi har åsikter men är väl lite till mans övertygade om att Ryssland har gjort fel.  Men vi vet också att det är storpolitik och det finns andra stater som inte heller dem är fläckfria. Jag sitter m.a.o. i Sverige och trycker på tangenter som i det stora hela inte har ett dugg betydelse. För jag har inte och ska inte ha de här kunskaperna och ska inte heller döma någon särskilt hårt. Men det gör av någon anledning en lantbrukare från Kinna i Västergötland. Han sätter sig av någon anledning sig till doms över hela det moraliska spektra och slår vilt sin antriryska propaganda omkring sig. Hur kommer det sig att han anser sig kunna ta sig de här rättigheterna. Han har aldrig någonsin varit i någon position inom försvaret eller i något annat sammanhang som gör honom till någon alls i de här sammanhangen. Hur är det här möjligt att han har så starka åsikter och besitter sådana kunskaper. Hur kommer det sig att han är så blint övertygad i sitt rysshat?

För Lars Wilderäng är allt i Ukrainakonflikten svart eller vitt. Ingen tveksamhet går att utläsa i något inlägg.  Han presenterar intervjuer med tidigare Putin medarbetare, han presenterar gästinlägg för att till synes sprida ut alla ryskfientliga åsikter. Han skriver ”egna” inlägg som det skulle ta alldeles för mycket plats och tid att redogöra för här. Men vi kan inte annat än förvånas att det inte någonstans finns ett enda försonande drag gentemot Ryssland. Nu förstår vi varför.

Att Wilderäng har sin svartvita syn på Krim framgår här.Krims parlament består av folk utsedda av Moskva”. Vi får Wilderängs syn på folkomröstningen på Krim där han går i polemik mot ”Putins kuddbitande fanboys som framhäver den påskyndade krimska folkomröstningen som ett föredöme för demokrati. Vilket inte är så överraskande, med tanke på vilka åsikter de uttrycker i andra ämnen bland bloggkommentarerna.”. Han går ofta i polemik mot de som han ser som sina psyopsmotståndare vilket ter sig lite märkligt om det är en oberoende blogg som vill stimulera det offentliga samtalet. Att överhuvudtaget reflektera och analysera och ge en mer breddad bild av Ryssland och i det här fallet folkomröstningen på Krim existerar inte i Wilderängs värld. ”Besluten kring folkomröstningen har tagits bakom stängda dörrar och med ryska beväpnade Spetsnazvakter skyddandes parlamentet. Även utropandet av nazisten till ”premiärminister” har skett bakom låsta dörrar, övervakade av rysk Spetsnaz”. Precis så här jobbar en propagandamaskin. Exakt. så här. Så den som tror att det här en lantbrukare från Kinna som uttalar sin åsikt lite allmänt bör ställa sig frågan. Hur har Lars Wilderäng all denna kännedom och hur kan uttala sig så säkert i allt som rör Ryssland. Det är väl lite av en gåta? Detta eftersom han ständigt refererar till internetkällor i sina inlägg. Källor som han själv uttalar sig så här om: ”Den som förlitar sig på information på Internet för några som helst beslut bör fråntas all beslutsrätt.”

Någon som fortfarande är imponerad av Lars (tidigare Olofsson) Wilderäng?

Slutligen kan man fundera kring vad Wilderäng säger här: ”Mitt förslag är att om man inte vill understödja ryssofobi i Polen, Finland och Baltstaterna, så bör Ryssland sluta invadera sina grannländer och sluta hota med tredje världskriget. I Sverige finns ingen ryssofobi, bara en stark känsla för demokrati, frihet och vad som är rätt och fel. Och därmed inser alla normalt funtade svenskar att Putinregimen inte står för detta och bör motarbetas.” Vad är det han säger? Ryssland bör sluta invadera sina grannländer? När invaderade Ryssland Polen? 1939. När invaderade Ryssland Finland? 1939 När invaderade Ryssland Baltstaterna? 1940. Vad avser Ukraina är vi på understrecket beredda att diskutera invasionen, ja absolut men det finns tveksamheter.  Georgien ja.  Men att beteckna Ryssland som aggressivt mot övriga grannländer är bara att sprida propagandan och skrämma folk. Men det är ju syftet naturligtvis. Att Wilderäng sedan säger att ”I Sverige finns ingen ryssofobi”? Då gick understreckets redaktion hem för att ajournera mötet tills nästa dag . Ok. Har Lars Wilderäng undgått sin egen blogg månne?

Nej så här håller det alltså på och att bloggen har 50.000 läsare per vecka framstår för oss på understrecket som ett dåligt skämt. Men vi vet samtidigt att personerna som läser bloggen har köpt hela paketet. Vi ser det dagligen. Fruktansvärt tragiskt. De ligger längst kusterna och spanar efter ryska ubåtar, de ligger med kikare och spanar efter ryska örloggsfartyg, de köper Wilderängs böcker, de vill starta hemvärn, de köper överlevnadskit, de säger ryssjävlar om alla ryssar, de pratar om ryssar som fascister och bananodlare. De pratar om ryssar som slaktare och visar på ryssar som springer runt i omärkta uniformer och pratar vapen och militära strategier som för en vanlig samhällsintresserad framstår som rena galenskaperna. Men det är en verklighet som Wilderäng och hans uppdragsgivare lyckats mycket väl med. Mycket väl.

De har skapat och understött en svensk ryssofobi som vi inte sett på många år. En ryssofobi som vi på understrecket anser vara farlig och klart ohälsosam för den enskilde. Och för Sveriges säkerhet.

Slutsats: Alla åsikter vi framfört idag kan vi inte styrka på något sätt så att de kan betraktas som bevis. Vi påstår ingenting utan allt vi skriver är spekulationer som vi efter noggrant analyserande kommit fram till själva. Sedan är det upp till var och en att ta ställning. Vi har kommit fram till våra åsikter genom att studera bloggen cornucopia och Lars Wilderängs böcker.  Det vi vill är att göra människor uppmärksamma och vara kritiska.

Vi anser att Lars Wilderäng inte är en ensam bloggare som har en egen oberoende agenda. Det ses av oss som smått otroligt. Vi ser det som icke sannolikt att en ensam man besitter sådana fackkunskaper i så vitt skilda ämnen som tas upp i bloggen. Vi drar även den här slutsatsen när vi jämför vad som står i texterna i inläggen och vad som sedan kommenteras av Lars Wilderäng i kommentarsfälten. Det håller inte samma nivå och vi anser att det är olika personer som skriver inlägg och kommentarer således.

Vi bedömer även argumentationen vara så enkelspårig och har en så totalt ensidig antirysk agenda att det inte heller kan tas för sannolikt att alla bokstäver kommer ur en svensk mans hjärna. Det är alldeles för ensidigt för det. Det är alldeles för mycket antiryskt för att en svensk medelålders man i Västergötland besitter ett sådan hat mot en stat som uppenbarligen inte gjort honom någonting. Det framstår för oss som ytterst märkligt. Utan vi på understrecket bedömer att främst försvarsfrågorna kommer sig av en propagandamaskin som är NATO vänlig. Och vi ser ingen annan uppdragsgivare än USA. Bloggen cornucopia framstår som en trollfabrik där Lars Wilderäng fungerar som ”målvakt”.  Det ska m.a.o. se ut som han är en ensam skribent som för fram sina egna personliga åsikter. Verkligheten är nog dessvärre mycket annorlunda. Understrecket bedömer att Lars Wilderäng, som den slipade affärsman han är, har sålt sitt ”oberoende” till amerikanska intressen. För att använda ett av Lars Wilderängs egna favoritord så bedömer understrecket att Lars Wilderäng inte är en nyttig idiot utan vi skulle gärna vilja se alla lönecheckar istället.

Understrecket har skrivit förut att vi är för smart entreprenörskap och anser att Lars Wilderäng är en smart affärsman. Men det vi vänder oss emot är hans medel han använder för att bedriva sitt entreprenörskap på. Vi anser att han sålt sin själ och att han dessvärre lockar med sig andra själar i samma träsk. Otrygga, rädda och okritiska själar som Lars Wilderäng och hans uppdragsgivare utnyttjar som nyttiga idioter. Understreckets redaktion har dessvärre sett dem på nära håll och ser Lars Wilderäng i dessa själar så fort dom öppnar munnen. Tragiskt.

8 reaktioner på ”Är Wilderängs rysshat betald av USA? Är cornucopia i verkligheten en amerikansk nättrollfabrik?

  1. Jag har skrivit otaliga kommentarer och svarskommentarer till LW och hantlangare som Ben Dover och KingEdward. Håller med om i princip allt understrecket skrivit ovan men har haft som idé att LW:s skrattretande ensidighet och propaganda syftade till att sälja hans egna böcker. LW:s ensidighet gäller också SD som han verkar ha aversion liknande Reinfeldts till. Han är troligtvis en äkta kulturmarxist.

    Gilla

  2. Han är en mytoman som ljuger för att bli rik på bloggen.
    Han är riktigt farlig för vår demokrati.
    Troligen är han en äkta psykopat och såna kan sälja sitt land för en krona.
    Betalar ryssen så säljer han våra försvarshemligheter.

    Dom flesta läsare är trögtänkta lättlurade idioter med några undantag, dom går på alt han säger hur dumt det än är.
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Gruppt%C3%A4nkande
    Grupptänkande

    Dom som är intelligenta och kommer med vettiga kommentarer är lätträknade på bloggen.

    Människoliv räknas inte, ebola skulle vi skita i och ingen skulle hjälpa dom, humanitär hjälp motarbetade han medvetet.

    Såna som han är samhällets värsta fiender.

    Gilla

    1. Understrecket kan inte annat än hålla med demokratins röst. Att han för tillfället sålt sig till NATO/amerikanerna hindrar nog honom inte att i framtiden sälja sig till ryssen om inte avtalet med amerikanerna gäller på livstid.

      Gilla

      1. Tror inte han får något av NATO, han har sålt sig till sina guldannonsörer.
        Det enklaste är det mes troliga.
        Han pratar illa om USA, deras riksbank är hans hatobjekt.
        Det enda han bryr sig om är pengar då är det farligt för NATO att vara i kontakt med hen för han byter sida om Putin tar upp plånboken.

        Moral finns inte, såna agenter vill ingen ha dom byter sida för pengar.
        En underrättelseorganisation borde kolla upp profilen och då ser dom hur olämpligt det är med en kontakt.
        Varför betala när hen säger det NATO vill höra.
        Tror inte att han får pengar av någon stat i väst men jag kan ha fel.
        Jag tror att han bara får pengar av sina annonsörer, vilket förklarar vissa knäppa inlägg.
        Värden går under köp guld, det gynnar annonsören så simpelt kan motivet vara .

        Gilla

  3. Vi förstår ditt resonemang. Ok riksbanken är en sak. Men som med all annan propaganda kan man inte vara för enkelspårig. Och det är främst försvarsfrågorna som han får pröjs för. Vad gäller kritik mot riksbanken kan andra intressen ligga bakom också. Men främst gäller att sprida rysshat. ”Varför betala när hen säger det NATO vill höra”- Hade Lars Wilderäng sagt som han gör om det inte var för just pengarna? Varifrån kommer i så fall allt detta hat mot Ryssland? Han har vad vi vet aldrig satt sin fot i Ryssland, aldrig haft en militär position som gör att det skulle finnas några som helst skäl för det här. Han är ju en totalt nobody i de här sammanhangen egentligen. Varför så enkelspårigt hatisk?
    Sedan tror inte vi Lars Wilderäng skriver allt själv. Vi tror ju som sagt att han bara främst är målvakt och står för informationskanalen att komma ut med skiten. Det finns många nättroll i den här cornucopiafabriken. De jobbar på samma sätt som de här lirarna på andra sidan;
    http://www.rferl.org/content/how-to-guide-russian-trolling-trolls/26919999.html

    Vi tror inte heller att han själv skrivit böckerna. Där finns en del saker att fundera kring. Att cornucopia och hans s.k. försvarsvänner har tagit upp Gotland på agendan är helt odiskutabelt.

    Att han har intresse av guldannonserna och försäljning för olika överlevnadskit är ju odiskutabelt.
    Vi på understrecket lurar också på varför Lars Wildreräng så in i bängen försöker få alla att tro att fastighetsmarknaden ska krascha? Är det också guldet som drar? nja där är vi kluvna. Vi har vissa idéer men tar gärna emot tips.

    Gilla

    1. Han är intelligent men girigheten avslöjar honom.
      Guldannonsörens önskan är krig, kaos, ekonomisk kris, politiskt kaos, alt som får vår stat att gå under är deras önskan för då blir folk rädda och köper guld.
      Han skriver det som gynnar annonsören.

      Det han säger gynnar guldförsäljningen.
      Om du tittar på vad som gynnar guldförsäljningen så ser du det i inläggen där har du anledningen till hans påhittade sagor.

      Guld är hans affärsidé.

      ”Vi på understrecket lurar också på varför Lars Wildreräng så in i bängen försöker få alla att tro att fastighetsmarknaden ska krascha?”
      Vad är säkert om bostadsmarknaden går ner lite, jo guld.
      Folk ska vara rädda och tro att guld är säkert om något hemsk händer.
      Han tror inte själv på det han säger.
      Vargen kommer är en försäljningstaktik.

      ”Varifrån kommer i så fall allt detta hat mot Ryssland?”
      Hatar han ryssarna?
      Han skriver så för det säljer bra.

      Han saknar moral och alt han säger är bara sagor som säljer guld, varför skulle han säga vettiga saker när han kan göra pengar på sagor.

      När tog han upp något som kan förbättra vår värld?
      Norge har elbilar, solceller kan ge oss el, saker kan tillverkas som gör alt bättre men sånt tar han aldrig upp.
      Med kärnkraft så kan man tillverka vätgas och köra bilar och lastbilar på, blåsiga dagar kan man låta vindenergi lagras som vätgas, med mera.
      Han skriver aldrig något positivt som kan lösa våra problem vi har.
      Försvinner peak oil hotet så försvinner försäljningsargumentet.

      Vad skulle du själv säga om du tänkte sälja guld fundera lite på det och dina tankar blir det han har sagt.

      Noll moral och en författartalang då får du en sagoberättare som skriver det som gynnar plånboken.

      Gilla

Lämna en kommentar