Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Tvärminneforskare återvände från expedition i Antarktis – där fick de tydliga bevis på att klimatförändringen påverkar havsmiljön

Från 2017
Uppdaterad 11.12.2017 17:46.
En låg sol över tält på isen i Antarktis.
Bildtext I fem veckor bodde Joanna och Alf Norkko och Patrick Degerman i tält i Antarktis.
Bild: Patrick Degerman

Ekosystemet i Antarktis har förändrats väldigt snabbt. Det visar tydligt att klimatförändringen är på riktigt, säger forskarna Joanna och Alf Norkko efter att ha tillbringat fem veckor på och under isen i Antarktis.

De två forskarna från Tvärminne zoologiska station vid Helsingfors universitet har nu återvänt hem från expeditionen tillsammans med upptäcktsresanden Patrick ”Pata” Degerman.

I fem veckors tid har de bott i tält i 30 graders kyla och samlat prover från havsbottnen vid Antarktis kust.

Med sig hem har de underbart vackra bilder både från världen ovanför och under isen. Men de för också med sig oroväckande nyheter om hur snabbt klimatförändringen påverkar livet i havet.

Mer alger ger mera mat

Expeditionen i Antarktis leddes av nyzeeländska forskare. Senast de besökte samma platser var år 2009 och sedan dess har det skett stora förändringar i havsmiljön, säger Joanna Norkko.

- Isen har smultit flera somrar i rad och det har kunnat växa mera alger, vilket betyder mera mat åt alla djur som lever på havsbottnen. Det fanns de facto mycket mera liv på bottnen nu.

Artikeln fortsätter efter videon.

Radio Vega Västnyland: Tvärminneforskare undersöker hur klimatförändringen påverkar havslivet i Antarktis - Spela upp på Arenan

I sig är det varken bra eller dåligt att livet på havsbottnen är rikare än tidigare.

Men det visar tydligt att förändringar kan ske mycket snabbt också på Antarktis, där man är van vid att ekosystemet är stabilt och allt sker väldigt långsamt.

- Det är helt klart att klimatförändringen är på riktigt, det är ingenting man behöver debattera om längre, konstaterar Joanna Norkko.

En makalös sikt under isen

För att komma ner till havsbottnen måste man först ta sig igenom den tre meter tjocka isen. Ett projekt som är aningen större än att göra ett pilkhål i Östersjön, som Joanna Norkko beskriver det.

Artikeln fortsätter efter videon.

Radio Vega Västnyland: Forskare från Finland deltog i expedition i Antarktis - Spela upp på Arenan

Eftersom vattnet är väldigt saltigt fryser det först vid minus två grader. Det betyder att man inte kan dyka länge innan man blir kall, speciellt om man ska jobba och inte rör på sig så mycket.

Man får passa sig så att regulatorerna inte fryser, säger Alf Norkko.

Han var en av dem i forskarteamet som drog på sig dykardräkten och samlade in prover från havsbottnen.

- Ovanför isen är det en väldigt karg miljö, men så fort man kommer under isen är det en makalös sikt och en massa liv på havsbottnen.

En marinbiologs dröm

Eftersom isen är rätt tjock är det inte speciellt mycket ljus som tränger ner i vattnet och det är ganska mörkt då man dyker. Å andra sidan är väldigt klart och man har en upp till 300 meters sikt.

- Det är ett myller av liv och det är väldigt fascinerande. Det är en dröm för en marinbiolog att forska i de här förhållandena. Det är väldigt unika ekosystem, säger Alf Norkko.

Snäcka under vattnet i Antarktis.
Bildtext Det finns ett rikt liv under isens yta.
Bild: Peter Marriott

Samtidigt upprepar han det Joanna Norkko redan konstaterade; att det är helt uppenbart att förhållandena har förändrats mycket på en ganska kort tid.

- Det är uppenbart att det marina ekosystemet väldigt starkt är kopplat till havsisens utbredning och tjocklek.

Stora konsekvenser också i Finland

Även om avståndet till Antarktis är långt, så påverkar förhållandena där också oss i Finland.

Det som antagligen kommer att ske är att isen smälter allt mer och mer och det kommer att påverka alla ekosystem runtomkring, säger Joanna Norkko.

- Det är självklart att om glaciärerna smälter så kommer också vår vattenyta här att stiga.

Glaciärkant i Antarktis.
Bildtext Om glaciärerna smälter påverkar det också vattenytan i Finland.
Bild: Patrick Degerman

Förhållandena på Antarktis påverkar också havsströmmarna på jordklotet. Om isarna runt Antarktis smälter kan det till exempel påverka hur Golfströmmen går.

Det är tack vare Golfströmmen som vi har relativt varmt klimat i Finland och om den ändrar rutt blir det betydligt kallare hos oss.

Äventyrare dokumenterade expeditionen

Med sig på expeditionen var också upptäcktsresanden Patrick ”Pata” Degerman. Han är en van polarfarare, men det här var första gången han åkte med ett gäng forskare.

- Det var en massa grejor och ganska invecklat hur man skulle lägga upp allting och det var väldigt intressant.

Pata Degermans uppgift var att dokumentera expeditionen och han har främst stått bakom kameran den här gången. Meningen är att allmänheten på det här viset ska få en bättre bild av hur en forskningsexpedition går till.

- Det knepiga har varit att skicka grejerna från Antarktis. Det tog en halv dag att skicka en bild och vi hade ju nya bilder varje dag.

Under expeditionens gång har han lagt upp bilder på Facebooksidan "Science Under the Ice". På sidan kan man läsa mer om expeditionen,

Degerman har bland annat också klippt ihop videorna som man kan se i den här artikeln.

Önskan om storm gick i uppfyllelse

Expeditionen bestod av nio personer och det var lugnt sagt ett väldigt erfaret gäng; sammanräknat har de gjort 60 expeditioner till Antarktis. De visste exakt vad de gjorde, säger Patrick Degerman.

- Det gick mycket långsamt men de var mycket effektiva. Vi gjorde 12 till 14 timmars dagar i fem veckors tid, så alla var nog ganska slut.

Tält på isen i Antarktis.
Bildtext Forskningsexpeditionen hade vackert väder nästan alla fem veckor.
Bild: Patrick Degerman

Expeditionen hade tur med vädret och det underlättade Degermans arbete bakom kameran.

- Men jag önskade en liten storm och det fick vi också. Så några dagar var det sämre väder.

Resultaten kommer i vår

Nu gäller det att bearbeta all data som man har samlat på sig i Antarktis.

Det mesta kommer att analyseras på Nya Zeeland, men en del kommer också att landa på Tvärminne zoologiska station i Hangö för att analyseras där.

De färdiga resultaten kommer att kunna presenteras något tag under våren.

Diskussion om artikeln