Idag kom domen mot Catrin Hedlund.
1 av 2
Idag kom domen mot Catrin Hedlund. - Foto: Privat/TT/Facebook
Bloggexperten Camilla Gervide driver bloggen Bloggbevakning och har följt Catrin Hedlund det senaste året.
"Hon har velat måla upp en bild av en 'hustler' som skiter i vad alla tycker och som köper resor och äter ute, men för den som följt henne ett tag inser att det är en fasad."
2 av 2
Bloggexperten Camilla Gervide driver bloggen Bloggbevakning och har följt Catrin Hedlund det senaste året. "Hon har velat måla upp en bild av en 'hustler' som skiter i vad alla tycker och som köper resor och äter ute, men för den som följt henne ett tag inser att det är en fasad." - Foto: Privat

Experten om dömda bedragaren bloggaren Catrin Hedlund

I flera år har toppbloggerskan Catrin Hedlund lurat människor på hundratusentals kronor. Idag fick hon sin dom.


Toppbloggaren Catrin Hedlund, 30, gav sken av att leva ett lyxigt liv som ensamstående mamma. Men det senaste året har fasaden fallit och bloggerskans riktiga jag har visat sig.

– Hon har velat måla upp en bild av en "hustler" som skiter i vad alla tycker och som köper resor och äter ute, men för den som följt henne ett tag inser att det är en fasad. Hon har försökt rädda ansiktet så länge det bara går, säger bloggexperten Camilla Gervide till Nyheter24.

Gervide driver bloggen Bloggbevakning, och har under flera år följt Catrin Hedlunds blogg- och bedrägerikarriär. 

Det var förra året som Nyheter24 kunde avslöja att toppbloggaren Catrin Hedlund under flera år lurat svenskar på hundratusentals kronor. Detta genom att utge sig för att sälja konsert- och festivalbiljetter, som hon aldrig skickade (eller ens hade från första början).

– Hon har hela tiden sagt att hon ska neka in i döden men så fort tingsrättsdörrarna stängdes så erkände hon sig skyldig på alla punkter, säger Gervide som har följt Catrins kriminella år.

I maj 2016 dömdes Catrin till skyddstillsyn och att betala skadestånd på 240 300 kronor till de drabbade. Hon skulle även genomgå ett behandlingsprogram för kvinnor med kriminell livsstil.

Men därefter tog det inte slut. I fjol greps Catrin i sitt hem, misstänkt för fler bedrägerier. I våras skulle rättegången hållas, men hon dök aldrig upp. Anledningen var enligt henne själv att hon var gravid och var på sjukhus.

– Efter förra domen vill hon framstå som en förändrad människa som sonade sina brott och som skulle förändras på djupet. Av måndagens rättegång visade hon att så inte är fallet. Förhoppningsvis får hon den hjälp hon behöver nu för att vända sitt liv i rätt riktning, säger Camilla Gervide. 

I måndags förra veckan hölls rättegången och idag, 18 september, kom domen mot Catrin Hedlund.

Catrin Hedlund. Bildkälla: Privat

Hon döms till skyddstillsyn med samhällstjänst 140 timmar, samt att betala skadestånd på totalt 115 210 kronor till de drabbade. Hon slipper därmed fängelse, något som åklagaren yrkade på.

Catrin Hedlund har erkänt alla gärningar som hon anklagats för. Södertälje tingsrätt skriver att det rör sig om "omfattande bedrägeribrottslighet", men anser samtidigt att det inte rör sig om grovt bedrägeri, utan endast bedrägeri, varför hon också slipper fängelsestraff.

En anledning till den bedömningen är att det sammanlagda beloppet som Catrin Hedlund lurat av sina offer inte är tillräckligt högt för att nå upp till grovt bedrägeri, skriver tingsrätten.

"Catrin Hedlunds brottslighet vittnar inte om någon speciell förslagenhet utan det är fråga om traditionell bedrägeribrottslighet på internet genom vilken någon lurar annan att betala för en vara eller en tjänst som sedan inte levereras", skriver tingsrätten i domen och fortsätter:

"Visserligen har Catrin Hedlund på så sätt lurat av ett stort antal personer pengar. Gärningarna är trots det, även om de är mycket allvarliga, inte av så särskilt farlig art att de ska bedömas som grovt bedrägeri. Inte heller det förhållandet att det är systematiserad brottslighet föranleder att bedöma gärningar som grovt bedrägeri. Det Catrin Hedlund gjort sig skyldig till ska därför bedömas som bedrägeri", skriver tingsrätten.

Så lurade Catrin svenskar på hundratusentals kronor – se klippet här:

Här kan du läsa med om Catrin Hedlunds bedrägeriskandaler:

Så lurade toppbloggaren Catrin svenskar på hundratusentals kronor

Toppbloggaren Catrin Hedlund utreds för minst tio nya bedrägerier

Toppbloggaren Catrin misstänks för nya brott – det här straffet kan hon få

Vill du ha fler nyheter från Nyheter24? Ladda ner vår app!

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du utsatts för bedrägeri någon gång?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

1 timme sedan
USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.