Skrivet av: fellsman | 22 juli 2009

IKEA 2.0

Älskade och hatade IKEA, alla har vi en åsikt om detta företag. Men har IKEA något att erbjuda oss saltvattensakvarister? Hemmafix och egna lösningar är ett måste när man ägnar sig åt denna hobby, färdiga lösningar är sällan riktigt bra. Många av oss specialbeställer akvarier med egna mått och tvingas då bygga egna akvariebänkar. Att bygga snygga bänkar är vanligtvis underordnat innehållet i själva akvariet och på grund av detta blir det ofta snabba lösningar där stommen kläs i mdf eller liknande.

EloskopiaJag skulle vilja slå ett slag för IKEA´s köksluckor. De är snygga billiga och finns i många olika storlekar. På bilden nedan en akvariebänk under pågående bygge med IKEA´s högblanka vita Abstraktluckor. Luckorna är fästa med vanliga köksgångjärn från IKEA med dämpning för att få en lite lyxigare känsla. Även täcksidorna är IKEA Abstrakt. Utseendet blir väldigt likt de Italienska designakvarierna ELOS.

På bilden ovan har luckor som är 92 cm höga använts. Här med 50 +40 +50 cm bredd. För sidorna har en täcksida för högskåp sågats av på mitten.

  1. Abstrakt dörrar
  2. Abstrakt täcksida
  3. Integral gångjärn
  4. Integral dörrdämpare

Svar

  1. Intressant!

    Snyggt och stilrent!

    Vet du om gångjärnen är korrosionsbeständiga? Mina gångjärn brukar alltid rosta efter ett eller ett par år.

  2. Nej, det har jag faktiskt ingen aning om. Men till den facila priset 25:-/st kan man ju byta när/om de börjar rosta.

  3. Länkarna stämmer inte, men jag tackar i alla fall för dem, jag har suttit och funderat lite på exakt vilka köksluckor man skulle använda. Dessa blir klockrena, fast jag tror jag siktar på det gråvita, eller brunsvarta…

  4. Sorry, IKEA hade ändrat sökvägarna. Nu är länkarna uppdaterade. Högblanka svarta tror jag är snyggt annars.

  5. Finns det högblanka svarta är det ett bättre alternativ än brunsvarta, men de är inte med i droplisten. Får väll åka ut och titta / prata med dem på IKEA någon dag.

  6. Nu är det här flera år gammalt =)
    Men var du tvungen att förstärka på nåt sätt?
    Vad är det för skåp? Luckorna och täcksidan länkar du ju till.

    • Tja, observera att det endast är köksluckor från IKEA, modellen heter Abstrakt och är högblank. Själva stommen och ramen har jag byggt själv för att den skall klara alla kilo. Det är med andra ord INTE ett färdigt skåp från IKEA av fluffig spånskiva, den skulle som vi alla förstår inte klara många kilo. Hälsningar Jaken

  7. Hej Fellman
    Du är inte intresserad av att bygga ett mot betalning? =D

    • Nej, jag tror faktiskt att alla kan bygga en sådan här bänk själv. Lite reglar och skruv är allt som behövs. Annars tror jag säkert man kan bygga en bänk av vanliga alu-profiler och klä med dessa luckor, om man tänker till lite hur man ska fästa gångjärn etc.

      Lycka till

      //Jakob


Lämna en kommentar

Kategorier