Garanti, reklamation och ångerrätt

Om en vara som du har köpt i EU inte ser ut eller fungerar som i beskrivningen, måste säljaren enligt EU-reglerna reparera eller byta ut varan eller ge dig avdrag på priset eller pengarna tillbaka. Du har alltid minst två års reklamationsrätt utan kostnad. Du kan också ha ett extra skydd enligt nationella regler.

Du kan ångra ett distansköp inom fjorton dagar utan motivering (läs mer om ångerrätten nedan). Efter fjorton dagar kan du i regel bara begära hel eller delvis ersättning om det inte går att reparera eller byta ut varan. Om det bara rör sig om ett litet fel, som en repa på ett cd-fodral, är det inte säkert att du kan få pengarna tillbaka.

Extra skydd

Många affärer och tillverkare erbjuder en särskild garanti, gratis eller mot betalning. Den extra garantin kan ge dig ett bättre skydd, men ersätter eller förkortar aldrig den tvååriga reklamationsrätten. Villkoren bör tydligt framgå av garantin. Om de är mindre fördelaktiga än vad säljaren har sagt gäller de fördelaktigare villkoren.

Om du köper en vara eller tjänst på distans har du rätt att returnera varan eller avbeställa tjänsten inom fjorton dagar utan att ange något skäl. Vid tjänsteavtal är ångerfristen fjorton dagar efter att avtalet ingicks. Om fristen löper ut på en helgdag har du ytterligare en arbetsdag på dig att ångra köpet.

Undantag

Obs! Ångerfristen på fjorton dagar gäller inte

  • flyg-, tåg- eller konsertbiljetter, hotellbokningar, hyrbil eller catering för specifika datum
  • hemleverans av mat och dryck
  • varor som tillverkas på beställning eller som har en tydlig personlig prägel (t.ex. en skräddarsydd kostym)
  • förseglade dvd-skivor med musik, film eller dataprogram som du har öppnat
  • digitalt innehåll på nätet som du redan har börjat ladda ner eller spela upp om du vid köpet accepterade att du skulle förlora din ångerrätt när du började använda produkten
  • varor som du köpt från en privatperson
  • brådskande reparationer och underhåll – om du t.ex. har kallat på en rörmokare för att reparera en läckande dusch, kan du inte ångra dig efter att ni har kommit överens om priset.

Reparation, byte eller pengarna tillbaka

Den tvååriga reklamationsrätten räknas från den dag du tar emot varan. Om du upptäcker felet inom ett år behöver du inte bevisa att varan var defekt när den levererades. Felet antas då ha funnits där, om inte säljaren kan bevisa motsatsen. Du kan be säljaren att laga eller byta ut varan eller ge dig avdrag på priset eller pengarna tillbaka om det inte går att laga eller byta den.

I vissa EU-länder kan den här perioden vara två år.

Exempel från verkligheten

Carla köpte en hårfön och fick sex månaders garanti från butiken. Efter åtta månader gick den sönder, så hon gick tillbaka till butiken med den. Där fick hon höra att garantin hade gått ut och att hon inte hade rätt till ersättning. Carla påpekade att hon hade två års reklamationsrätt enligt EU:s konsumentskyddsregler och att säljarens sexmånadersgaranti bara innebar ett extra skydd. Butiken gick med på att ge henne en ny hårfön.

Exempel från verkligheten

Sabine, som bor i Belgien, köpte en smarttelefon från en nätbutik i Tyskland. Hon laddade sedan ner en stegräknare, men den fungerade inte så bra så hon bad butiken att lösa problemet. Eftersom butikens ansvar bara gällde själva telefonen rådde de Sabine att kontakta appföretaget i stället.

Exempel från verkligheten

Johan köpte en smart-tv men efter två månader kunde han inte längre öppna en av de förinstallerade apparna. Han kontaktade säljaren som var skyldig att se till att han fick den nödvändiga uppdateringen.

Begagnade varor

Begagnade varor som du köper av en näringsidkare omfattas också av den tvååriga reklamationsrätten. I vissa EU-länder kan köparen och säljaren komma överens om en garantitid på mindre än två år, men den får inte vara kortare än ett år. Det bör tydligt framgå när du köper varan. Varor som du köper av en privatperson omfattas inte av reklamationsrätten.

Produkter som kräver programvara för att fungera

Särskilda regler gäller när du köper digitalt innehåll som film, musik och programvara, till exempel

  • ett videospel som du laddar ner en gång
  • en betald prenumeration på länkar till en nyhetssajt
  • fortlöpande avtal om molnlagring.

De här reglerna gäller också när du lämnar dina personuppgifter i utbyte mot innehållet eller tjänsten, till exempel foton och inlägg i sociala medier som behandlas med ditt samtycke.

Du har alltid minst två års reklamationsrätt om innehållet eller tjänsten visar sig vara defekt, inte stämmer med säljarens beskrivning eller inte fungerar som förväntat. Om leverantören inte kan lösa problemen inom rimlig tid, kostnadsfritt och utan olägenhet för dig, kan du begära avdrag på priset. I vissa fall kan du säga upp avtalet.

Innehåll och tjänster som tillhandahålls kontinuerligt

För tjänster som tillhandahålls kontinuerligt, t.ex. molnlagring, är leverantören ansvarig för alla problem som uppstår så länge innehållet eller tjänsten ska tillhandahållas enligt avtalet.

Leverantören bör ge dig tydliga instruktioner om hur du ska installera det digitala innehållet eller den digitala tjänsten och vilka tekniska krav som gäller. Du ska också få de uppdateringar som krävs för att garantera it-säkerheten. Vid kontinuerligt tillhandahållande ska du få de här uppdateringarna under hela avtalsperioden.

Dina personuppgifter i utbyte mot innehåll eller tjänster

Om du har lämnat dina personuppgifter för att få tillgång till digitalt innehåll eller en tjänst som sedan inte fungerar enligt beskrivningen, har du rätt att säga upp avtalet, även om det rör sig om ett litet fel. Leverantören bör sluta att använda dina uppgifter när avtalet har sagts upp och ge dig möjlighet att ta tillbaka allt innehåll som du har skapat. Om t.ex. en plattform för sociala medier som Facebook låter dig ha ett konto i utbyte mot dina personuppgifter, foton, videoklipp och inlägg bör de sluta att använda dem så fort du har sagt upp avtalet.

Exempel från verkligheten

Adam betalade för att ladda ner en film på sin tv. Ljudkvaliteten var dock dålig, trots att han hade kollat att tv:n uppfyllde de tekniska kraven. Han kontaktade leverantören, som informerade honom om att det inte gick att lösa problemet. Eftersom Adam redan hade laddat ner filmen hade han inte rätt till ersättning.

Exempel från verkligheten

Alex laddade ner en app för att strömma musik på sin datorplatta. Efter sex månader fick han ett mejl om att appen måste uppgraderas på grund av det växande antalet användare. Befintliga kunder kunde uppgradera appen gratis enligt villkoren i avtalet, även om de inte var skyldiga att göra det.
Efter uppgraderingen försämrades dock strömningshastigheten betydligt. Alex bestämde sig för att säga upp avtalet och få pengarna tillbaka, vilket han kunde göra senast 30 dagar efter uppdateringen.

Reparation och återbetalning av digitalt innehåll och digitala tjänster

Om det digitala innehållet eller den digitala tjänsten uppvisar brister inom två år efter köpet måste leverantören erbjuda en lösning. Om det gäller ett engångsköp och felet upptäcktes inom ett år, antas det ha funnits redan vid försäljningen, såvida inte leverantören kan bevisa motsatsen. Du har dock två år på dig att lämna in ett klagomål.

För digitalt innehåll eller tjänster som tillhandahålls kontinuerligt antas defekten ha funnits under hela reklamationsfristen.

Behöver du mer hjälp?

Det europeiska konsumentcentrumet i ditt land kan hjälpa dig om du får problem med varor, digitalt innehåll eller digitala tjänster som du köpt i ett annat EU-land. Läs mer om reklamationsrätt och garantier i det land där du köpte varan.

Ta reda på vilka rättigheter du har när du handlar i EU och vad som gäller just för din situation.

Vanliga frågor

EU-lagstiftning

Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?

Kontakta våra hjälp- och rådgivningstjänster

Senast kontrollerat: 01/12/2023
Dela denna sida