Rabarberkaka med kardemumma

Min saftiga äppelkaka med kardemumma utgjorde en grym bas för en rabarbervariant. Något till midsommarfikat kanske?

Här kommer receptet!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Genom att varva smet och rabarberskivor fördelas frukten jämt i kakan. Varje bit blir grymt god!

Det här är en otroligt saftig kaka med god kardemummasmak – min favorit!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Saftig rabarberkaka med kardemumma

Saftig, mjuk och full av smak – en mjuk favorit! God både ljummen och kall, gärna med grädde, vaniljsås eller glass. Kakan går utmärkt att frysa in.

150 g mjukt rumstempererat smör

2 dl socker

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt

knappt 1 msk hela kardemummakärnor

3 ägg

1 tsk bakpulver

3 dl vetemjöl

0,5 dl grädde

Fyllning:

300 g rabarber

2 msk socker

1 tsk kanel

1 tsk majsstärkelse

Garnering:

En klick smält smör och lite strösocker

Servering:

Vispad grädde, vanilj gräddglass eller hemkokt vaniljsås

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme.

Vispa mjukt smör krämigt med socker, vaniljsocker, salt och nystötta kardemummakärnor. Vispa ner ett ägg i taget. Blanda bakpulver med vetemjöl och sikta ner det i smeten. Rör även ner grädden.

Skala rabarberstjälkarna och skär dem i skivor (ca 0,5-1 cm tjocka). Blanda med socker, kanel och majsstärkelse.

Klä en liten ugnsform med bakplåtspapper och häll ner hälften av smeten. Fördela hälften av rabarberskivorna över smeten. Fördela resten av smeten i formen och tryck ner rabarberskivorna.

Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 35 minuter tills ytan stannar och har fått vacker färg. En provsticka ska vara fuktig men inte kletig.

Smält en klick smör och pensla kakan med smöret. Strö socker över ytan. Servera gärna ljummen.

 

13 tankar på “Rabarberkaka med kardemumma

  1. Louise

    Hej! Tack för många smarriga recept! 🙂 Tänkte höra ifall det skulle gå att få ett tips på en god och relativt enkel jordgubbstårta till midsommar? 🙂 Tänkte vara lat å köpa bottnar, men sen e resten e frågetecken… Sitter du inne på nå tips?

    Svara
    1. Johanna Inläggets författare

      Hej, visst kan du få det! Det kan vara gott att även köpa marängbottnar och lura in en sådan i tårtan för lite mer ”crunch”. Från ett café har jag snott idén att lägga svartvinbärssylt, grovriven mandelmassa och vaniljgrädde på nedersta botten följt av massor av mosade jordgubbar och grädde i mitten. Det blir det mums! Vill du göra en friskare variant är det ju gott med hemlagad lemon curd (finns på bloggen!), vaniljgrädde och jordgubbar. Att toppa tårtan men Daimkulor och jordgubbar är inte heller fel. Glöm inte garnera med massor av citronmeliss! Hoppas du fick lite inspiration, tårtor är inte riktigt min grej 🙂

      Svara
      1. Louise

        Tack så mycket Johanna! 🙂 Låter gott och tillräckligt enkelt för mig att klara 😉 Det blir nog den första varianten.

  2. Carola

    Hej Johanna , läser dina recept varje dag, allt låter sååå gott men är lite väl lat, kan inte du vara snäll och göra ett midsommarplock bord som inte är för avancerat som jag kan plagiera rakt av ? Hälsn Carola

    Svara
    1. Johanna Inläggets författare

      Hej Carola, vad roligt att du är inne och läser. Det var ett bra önskemål som säkert fler skulle uppskatta men det är lite tajt med tid tror jag..full rulle här och knappt en sekund över. Men hinner jag så fixar jag något! 🙂

      Svara
  3. Pingback: Samlade midsommarrecept | en smaksak

  4. Pingback: Morsdagsmums med rabarberfavoriter | en smaksak

  5. A

    Det här inlägget är ju flera år gammalt, men känner att jag bara måste lämna en kommentar, bättre sent än aldrig! Den här rabarberkakan är så otroligt god, och enkel att laga! Har lagat den så många gånger (både med rabarber och äpplen) och alla som smakar gillar den! 😄 Den blir nästan ännu bättre glutenfri (på havremjöl + lite fiberhusk). Förra helgen hade vi 1-årskalas för vår lille kille (som förresten råkar heta samma som er tjej, fast i efternamn 😊) . Vi bjöd på rabarberkaka, denna gång fylld med rabarbercurd och täckt med spritsad grädde, enkelt och jättegott! Tack för ett jättebra recept! 😄

    Svara
    1. Johanna Inläggets författare

      Åh vad roligt att läsa! Alltid lika kul när man kan sätta sin egen lilla tvist på favoritrecepten 😁 Tack själv för feedback, uppskattas verkligen.

      Svara
  6. Per Svedberg Lindén

    Hej!
    Jag arbetar på en förskola i Göteborg. Varje torsdag har vi efterrätt till barnen. Det är väldigt uppskattat (även av personalen..). Barnen lär sig tidigt veckodagarna:-).

    Vi odlar rabarber i förskolans trädgård och de börjar bli tid att skörda, varför jag gjorde en bildsökning på ”mjuk rabarberkaka”. Jag fastnade direkt för denna kaka, och kommer därför att pröva detta recept i morgon.

    Det ska bli spännande att prova receptet – och säkert mycket gott!

    Keep Up the Good Work!

    Pelle

    Svara
    1. Johanna Inläggets författare

      Hej!
      Åh vad härligt det låter. Trevlig vardagslyx för barnen – det kommer de minnas när de blir större. Jag är typ dement men kan ändå minnas chokladpuddingen vi fick på eftis på fredagarna…
      Hoppas de gillar kakan nu då 😀

      Svara

Lämna en kommentar