Ont om bakvända vagnar för stora barn

Uppdaterad
Publicerad

Experterna anser att barn bör ha möjligheten att åka baklänges så länge de har behov av en barnvagn. Men det är ont om vagnar på marknaden för den som vill se sitt barn i ansiktet när det blivit lite äldre.

Barnpsykologen Louise Hallin får ofta frågan från föräldrar när det är lämpligt för barn att åka med vagnen framåtvänd. Hennes svar är: aldrig.

-De barn som vill titta framåt, de hänger utanför. Då kan man vända på vagnen, men bara för en kort stund, tycker hon.

Det stora problemet med framåtvända vagnar är att samspelet mellan föräldrarna och barnet upphör. Föräldrarna förlorar uppsikten över barnets ansikte och många barn blir oroliga och behöver suga på något för att hålla sig lugna. Louise Hallin tycker inte att argumentet att barnen vill hålla koll på sin omgivning håller.

-Barnen kan vara lika nyfikna och utåtriktade även om de åker baklänges. Dessutom slipper de få regn och blåst i ansiktet. Jag ser faktiskt inga vinster med att åka framåt.

”Nytt påfund”

Även barnpsykologen Hugo Lagercrantz tycker att barn upp till 3-4 års ålder mår bäst av direktkontakt med sin förälder. Eftersom familjen redan tillbringar många timmar isär på dagis och jobb är barnvagnspromenaden ett gyllene tillfälle till kommunikation, tycker han.

-Förut åkte barn alltid baklänges. Det här är något nytt påfund från barnvagnstillverkarna, tycker han.

För den förälder som vill ha en bakåtvänd eller vändbar vagn, finns det gott om så kallade kombivagnar som är vändbara. Men många upplever dem som klumpiga och dyra.

Så var det för Berit Hamrén som bytte till sittvagn när hennes dotter var 1,5 år. Då hade hon börjat springa bredvid och vagnen användes mest som reserv eller som sovvagn på förskolan.

Hon letade länge efter en bakåtvänd eller vändbar sittvagn, men tycker att utbudet var magert.

-Jag tror att det skulle finnas stor efterfrågan på en vändbar sittvagn men de får så klart inte kosta som en kombivagn utan måste ligga i pris som sittvagnar gör generellt, säger hon.

Vändbart kostar mer

Hos barnvagnstillverkaren Brio är samtliga kombivagnar vändbara, men sittvagnarna är framåtvända.

-Vi rekommenderar alltid att barnen åker bakåtvänt så länge det är möjligt, säger Helga Ekdahl-Heun, pr-ansvarig på Brio.

Hon tycker att sittvagnar är lämpliga från 2,5 års ålder ungefär, men säger att det är väldigt individuellt. Om man skulle göra även sittvagnarna vändbara skulle det innebära att det blev en mycket dyrare och tyngre vagn, säger hon.

Även hos Emmaljunga är samtliga kombivagnar vändbara. Några modeller är både lätta och smidiga, men det finns inga renodlade sittvagnar som är vändbara.

-Men eftersom vi har vagnar där man kan välja ”både och” så har jag inte hört att det efterfrågas, säger hon.

Hedvig Eriksson

hedvig.eriksson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.