Foto: TT

Nya amerikanska kostråd: Ge småbarn jordnötter för att undvika allergi

Publicerad

Föräldrar ska ge sina barn jordnötter redan från fyra månaders ålder för att minska risken för allergi. Det slår nya amerikanska riktlinjer fast.

Kombinationen jordnötter och småbarn är något som kan ge många föräldrar ångest och fram till tidigt 2000-tal var varningen tydlig:

Exponera spädbarn och småbarn för jordnötter och du ökar risken för att de ska utveckla en allergi.

Men sedan dess har forskningen gått framåt och i dag vet man att en tidig introduktion av ”allergena” livsmedel inte ökar risken för att drabbas av allergi.

Ingen anledning att undvika några livsmedel

I Sverige har Livsmedelsverket slagit fast att det inte finns någon anledning att undvika att ge barn några livsmedel under spädbarnsåret på grund av rädsla för att utveckla allergi.

Men i vissa länder har man de senaste året gått ett steg längre och rekommenderar en aktiv introduktion av exempelvis jordnötter för alla barn.

Australien var först ut och från och med januari 2017 går USA samma väg.

”Rätt immunförsvar”

Till skillnad från de svenska råden handlar det alltså inte bara om att man ”kan” eller att man ”får” – utan att man ”ska” introducera jordnötter till alla barn, även de med låg till hög risk att utveckla jordnötsallergi.

Förenklat kan man säga att det handlar om att ta tillvara på en tid då barnets immunsystem genomgår en dramatisk utveckling.

– Man tror att det finns ett öppet fönster då barnen kan bygga upp rätt immunsvar, säger Caroline Nilsson, överläkare på Södersjukhuset i Stockholm och specialist på barnallergi.

De gamla råden lever kvar

Bakom omsvängningen ligger ett antal stora och välgjorda studier som pekat på en tydlig fördel med en tidig introduktion av jordnötter – och på Livsmedelsverket utesluter man inte att de svenska råden även de kan komma att ändras, även om det inte är aktuellt i nuläget.

– Om det var så att vi avrådde föräldrar från att ge sina barn jordnötter i dag skulle det så klart vara akut att även vi ändrade våra råd. Men nu är våra råd redan ok, även om de kanske skulle kunna bli än mer konkreta, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.  

Åsa Brugård Konde säger dock att Livsmedelsverket och barnhälsovården kan bli bättre på att informera om att föräldrar i dag uppmuntras att introducera alla sorters livsmedel till spädbarn, då de gamla råden om att undvika viss mat fortfarande lever kvar hos många.

Sverige kan följa efter

I februari ska också Livsmedelsverket vara med på ett möte som Läkaresällskapet anordnat och där experter från hela landet ska träffas för att diskutera just frågan kring jordnötter och småbarn.

Ett möte som även Caroline Nilsson kommer att vara med på.

– Det är viktigt att vi läkare kommer överens med Livsmedelsverket om några råd ska ändras.

Tror du att vi går samma väg som USA och Australien?

– Det är för tidigt att svara på, men det kan mycket väl bli så, säger Caroline Nilsson.

De nya amerikanska råden i korthet

Hög risk:

  • Barn med hög risk för jordnötsallergi har exempelvis svåra eksem och/eller äggallergi och ska smaka jordnötter mellan 4 och 6 månaders ålder. De här barnen bör dock träffa en specialist innan de får smaka jordnötter. Detta för att göra ett test för att säkerställa att en introduktion inte är förenat med fara.

Medelhög och låg risk.

  • Här ska jordnötter introduceras från 6 månaders ålder och barnet behöver inte träffa en specialist.

Eftersom det alltid finns en risk att sätta jordnötter i halsen bör hela nötter aldrig ges till småbarn. Här är några exempel på hur jordnötter kan introduceras:

Små skedar jordnötssmör, jordnötssoppa eller finmalda jordnötter upplandat med exempelvis yoghurt.

Tänk också på att alltid ha uppsikt över hur ditt barn reagerar första gången hen får smaka på jordnötter.

Källa: National Institute of Allergy and Infectious Diseases

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.