Foto: Privat

Fängslade KI-forskaren dömd till döden i Iran

Uppdaterad
Publicerad

Ahmadreza Djalali, läkare och forskare vid Karolinska Institutet som sitter fängslad i Iran, har dömts till döden

– Min mans advokater kontaktade mig på lördagen och berättade att han blivit dömd till döden, säger hustrun Vida Mehrannia till SVT Nyheter. Utrikesminister Margot Wallström har nu lyft frågan till högsta diplomatiska nivå.

Läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali kommer ursprungligen från Iran, men har bott i Sverige i flera år tillsammans med sin fru och två barn. Han disputerade i katastrofmedicin vid Karolinska institutet (KI) 2012 och har permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Isolering i ökänt fängelse

I april 2016 reste han till Iran efter en inbjudan om att föreläsa på ett av de statliga universiteten. På en resa inom landet till sin syster blev Djalali stoppad av den iranska säkerhetstjänsten, gripen och förd till det ökända Evinfängelset i Teheran.

Fallet Djalali

I ett och ett halvt år har Ahmadreza Djalali suttit fängslad, till en början anklagad för ”fiendeskap med Gud”. Under fångenskapen har Ahmadreza Djalali enligt Amnesty International utsatts för månader av isolering och intensiva förhör innan han åtalades för ”spioneri” utan närmare precisering. Ett brott som straffas med döden i Irans så kallade revolutionsdomstolar.

Döms för spioneri

Domstolsförhandlingarna avslutades för tre veckor sen, men det var först på lördagen som Vida Mehrannia fick besked om straffet mot hennes man: döden.

– Han döms för att spionerat på Iran för Israels räkning, trots att det inte finns några som helst bevis. Enligt domen fick han som belöning doktorera vid Karolinska och ett permanent uppehållstillstånd i Sverige, berättar Vida Mehrannia.

Hon bor kvar i Sverige och vågar inte resa till sin fängslade man i Iran av rädsla för att råka illa ut.

Pressades i förhör

Enligt såväl hustrun som Amnesty har Ahmadreza Djalali under förhören i fängelset pressats att ”bekänna”, bland annat genom olika hot. Djalali har senare tagit tillbaka erkännandet och inledde redan i december förra året en hungerstrejk i protest mot den behandling han utsatts för.

Efter beskedet om dödsdomen ökar nu Amnesty ansträngningarna för Djalali, berättar talespersonen Ami Hedenborg. Bland annat genom att samla in namnunderskrifter som sedan lämnas över till iranska myndigheter.

– Ahmadreza Djalali har suttit på väldigt svaga grunder och borde ha släppts för länge sedan. Vi har fortfarande inte fått se exakt vad det är för brott som iranska myndigheter påstår att han är skyldig till.

Många dödsdomar verkställs

Hur stor risken är att dödsstraffet mot Djalali verkställs vet egentligen ingen.

– Rättsystemet är väldigt godtyckligt och oberäkneligt. Men näst efter Kina är Iran det land som avrättar flest – förra året dödade myndigheter i Iran minst 567 av sina egna medborgare, säger Ami Hedenborg till SVT Nyheter.

Högsta diplomatnivå

Trots att Ahmadreza Djalali inte är svensk medborgare, utan iransk, har svenska myndigheter engagerat sig på många nivåer. Nu, när hotet om en dödsdom ser ut att ha blivit verklighet, intensifieras ansträngningarna ytterligare.

Utrikesdepartementet bekräftar att man tagit emot uppgifterna, och utrikesminister Margot Wallström har nu lyft frågan till högsta ort i kontakterna med Iran:

”Med anledning av dessa allvarliga uppgifter tar vi omedelbart upp detta med iranska företrädare på hög nivå. Sveriges liksom EU:s inställning till dödsstraffet är väl känd. Vi fördömer tillämpningen av dödsstraff i alla dess former”, skriver Wallström i en skriftlig kommentar.

Komplicerat ärende

Utrikesdepartementet vill  inte gå in på vilket sätt man agerar gentemot de iranska företrädarna. Det faktum att Ahmadreza Djilali är iransk medborgare gör ärendet komplicerat, säger Lina Eidmark på UD.

Vad kan ni göra konkret, Ahmadreza Djalali är ju inte svensk medborgare?

– Vi har redan från början sagt att det finns särskilda skäl att ge honom samma konsulära rättigheter som en svensk medborgare. Men generellt är det svårt i Iran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Djalali

Mer i ämnet