Foto: Palazzo Chigi/TT

Italien delar ut miljarder i stöd: ”Många lider”

Uppdaterad
Publicerad

Italienska regeringen svarar på larmet från borgmästarna och skjuter till miljarder i stödpaket. Samtidigt meddelas att karantänen kommer fortsätta på obestämd tid.

Efter nästan tre veckors karantän, kommer nu rapporter från Italiens kommuner och borgmästare om att både mat, pengar och tålamod börjar sina.

Under en presskonferens på lördagskvällen, meddelade premiärminister Giuseppe Conte att ett stödpaket på drygt 4,3 miljarder euro kommer delas ut till borgmästarna i de olika kommunerna, för att ta hand om invånarna. Det rapporterar flera italienska medier.

Coronapandemin

– Det finns många människor som lider. Psykiskt lidande, men framför allt materiellt lidande. Men staten är där, sa Conte under presskonferensen.

Pengar till borgmästarna

Stödpaketet var planerat till i maj, men kommer nu omedelbart att bli tillgängligt för Italiens åtta tusen borgmästare.

– Borgmästarna är våra vaktmästare, våra första antenner i området, vi litar på dem, sa Conte.

Utöver stödpaketet kommer också en speciell fond på omkring 400 miljoner euro att bli tillgänglig för dem som inte har pengar till det allra nödvändigaste. Bland annat kommer matkuponger att delas ut till människor och familjer som har det svårt.

– Vi kommer också gynna donationer, eftersom solidaritet inte beskattas, meddelade Conte.

Fortsatt isolering

Under presskonferensen bekräftade premiärministern att karantänen, med bland annat stängda skolor, kommer att fortsätta även efter den 3 april, som tidigare satts som slutdatum.

Många familjer påverkas av den långdragna karantänen, inte minst ekonomiskt, och missnöje och oro växer nu bland befolkningen, rapporterar flera italienska medier.

– Vi sitter alla i samma båt, ingen kommer att lämnas ensam, sa Conte.

Fler än 10 000 personer har avlidit till följd av coronaviruset i Italien, och fortfarande dör varje dag hundratals.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet