Foto: TT

Här river Trump upp Obamas klimatpolitik

Uppdaterad
Publicerad

President Donald Trump har skrivit under ett presidentbeslut om att riva upp en rad av företrädaren Barack Obamas beslut på klimatområdet. I ett tal före signeringen sade han att det ”nu är slut på kriget mot kolet”.

– Med dagens exekutiva order tar jag historiska steg mot att häva restriktionerna för amerikansk energi, att dra tillbaka regeringsinblandning och jobbdödande regleringar, sade presidenten.

Trump planerar att tillfälligt stoppa, häva eller utvärdera mer än ett halvt dussin lagar och beslut som Obama fattade och det nya presidentbeslutet väntas rita om kartan för den amerikanska klimatpolitiken.

Amerikanska jobb viktigare

Åtgärderna kommer att bidra till att hålla nere energipriserna för att stimulera ekonomin och jobbtillväxten, enligt Vita huset.

Visserligen säger man att rent vatten och ren luft är angeläget, men viktigare än klimatlagar är att skydda amerikanska jobb och oberoende. Det bästa sättet att värna miljön är att ha en stark ekonomi, enligt en tjänsteman i Vita huset.

Donald Trump har återkommande ifrågasatt om människan ligger bakom den globala uppvärmningen. USA är det land i världen som släpper ut näst mest koldioxid.

Kan dra sig ur Parisavtalet

Presidentbesluten skrevs under på miljömyndigheten EPA, som Trump utsett klimatskeptikern Scott Pruitt att leda.

Donald Trump har också lovat att USA ska omförhandla eller dra sig ur FN:s internationella klimatavtal som antogs i Paris förra vintern. Något beslut har dock inte tagits i frågan.

Läs mer: Trump krattar nu manegen för en storsatsning på kol och olja

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.