Arkivbilder från förra årets prideparad i Plock i Polen. Foto: Czarek Sokolowski/AP

Domstol stoppar hbtq-fria zoner

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att göra två polska städer – Istebna och Klwów – till så kallade hbtq-fria zoner ogiltigförklaras nu i domstol. Enligt domarna strider de deklarationer städerna antagit mot den polska konstitutionen, som förbjuder diskriminering.

Ett hundratal kommuner och regioner i Polen har antagit deklarationer om att de ska vara fria från hbtq-ideologi, något som i praktiken kan betyda olika saker men ofta innefattar förbud mot att skolor informerar om icke-heteronormativ sexualitet.

Men i dagarna har det kommit två olika domslut som ogiltigförklarar två av dessa ”frizoner” – den i Istebna i sydvästra Polen och i Klwów i centrala Polen.

Strider mot konstitutionen

Det är två skilda lokala administrativa domstolar som funnit att deklarationerna dessa städer antagit strider både mot administrativ lag samt mot den polska konstitutionen, som förbjuder diskriminering på grund av sexuell läggning eller könsidentitet.

De regioner och städer som infört deklarationer av detta slag menar att de inte diskriminerar enskilda personer utan riktar sig mot det de kallar ”hbtq-ideologin”. Men den administrativa domstolen i Gliwicach slog fast i sin muntliga motivering till domen att:

– Termen ”hbtq-fri zon” refererar de facto också till personer och förklaringen att hbtq är en ideologi och inte människor är att blunda för verkligheten.

Kan bli prejudicerande

Domstolen i Radom, å sin sida, avfärdade argumentet att de hbtq-fria zonerna skulle knyta an till en polsk tradition.

– Det finns också en tradition av tolerans i den polska traditionen och ett lokalt styres mognad mäts genom hur vi behandlar minoriteter, sa man i en muntlig motivering, rapporterar nyhetssajten Onet.

Karolina Gierdal är jurist på organisationen Kampanj mot Homofobi och hon menar att domen är oerhört viktig. Både som prejudikat i liknande mål som pågår mot fem andra orter, men för hbtq-personer i allmänhet.

– Hbtq-personer i Polen är under sådan press men nu får man höra av rätten att de är personer som ska behandlas med respekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.