Förskolor ska betala barnens blöjor. Foto: Leonora Toplica/TT

Förskolor – inte föräldrar – ska betala för blöjor

Uppdaterad
Publicerad

Landets förskolor måste framöver betala kostnaden för barnens blöjor. Det är innebörden av Högsta förvaltningsdomstolens beslut att inte pröva en tvist som rör frågan. Därmed står kammarrättens dom fast och den innebär att förskolan och inte föräldrar ska står för blöjnotan.

Frågan om vem som ska betala för blöjorna i förskolan har varit omtvistad i flera år och många kommuner har hävdat att det är en kostnad som föräldrarna bör stå för själva. Men nu är frågan avgjord av högsta instans och det står klart att det är förskolorna som ska betala. Enligt förskoleförvaltningen i Malmö kan kostnaden för blöjor landa på mellan 3,5 och tio miljoner för kommunens cirka 17 000 förskolebarn.

Blöjbeslutet påverkar hundratals kommuner.

Striden om blöjbetalningen blossade upp när Värmdö kommun upptäckte att en privat förskola inte försåg barnen med blöjor. Kommunen krävde då bolaget som drev förskolan på ett vite på motsvarande 30 000 kronor. Tidigare i år dömdes skolan i den lägre instansen, kammarrätten, för att den inte stod för blöjkostnaden – en dom som alltså står fast.

Frågan om vem som ska betala för blöjorna på förskola har varit omtvistad i flera år och många kommuner har hävdat att det är en kostnad som föräldrarna bör stå för själva. Flera andra kommuner – totalt 18 stycken – har valt att tillhandahålla blöjor gratis.

Vi söker ansvariga från Malmö kommun för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.