Foto: SVT

Västerås cykelklubb firar 100 år

Uppdaterad
Publicerad

I år firar Västerås cykelklubb 100 år som förening. Det firas bland annat med en cykelutställning på Länsmuseet.

År 1916 startade 20 cykelentusiaster Västerås cykelklubb. Bara några år senare fick Västerås och Sverige den första cykelvärldsmästaren, Gunnar Sköld. Därefter har klubbens framgångar både på herr- och damsidan avlöst varandra. När föreningen nu firar 100 år passar klubben på att summera historien och hylla cykeln – i en utställning.

Viktig del i samhällsutvecklingen

– Cyklingen har ju betytt väldigt mycket egentligen för samhällets utveckling. När den började slå igenom på allvar så betydde det att inavlen i de svenska byarna kunde bryats och man kunde lätt ta sig till grannbyarna och knyta nya kontakter där. Innan bilen slog igenom på allvar så var ju cykeln det stora transportmedlet.

Medlemsantalet har fördubblats

Samtidigt ser cykeln ut att uppleva något av en renässans. Intresset för cykling ökar stadigt i landet och bara inom Västerås cykelklubb har antalet medlemmar fördubblats, från 350 till 700, de senaste tio åren.

– Om man ser till klubbens verksamhet så från att ha varit en utpräglad träningsverksamhet så handlar mycket av vår verksamhet idag om motionscykling.

Hur lyckas man hålla liv i en förening i 100 år?

– Grunden i en förening är ju medlemmarna. Deras entusiasm, vilja och engagemang har hjälpt till att hålla klubben vid liv och förhoppningsvis ska det fortsätta ett tag till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.