Polisens Nationella bombskydd tillkallades. Föremålet visade sig vara ofarligt.

Misstänkt farligt föremål vid polishuset i Kristinehamn

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagseftermiddagen ringde en person till polisen och berättade att hon sett en väska stå lutad mot polishuset i Kristinehamn. Strax efter det gjorde polisen bedömningen att hantera väskan som ett misstänkt farligt föremål och tillkalla Nationella bombskyddet. Föremålet är nu oskadliggjort.

Det var kl. 14:43 som den misstänkta väskan på baksidan av polishuset i Kristinehamn påträffades. Polisen beslöt strax därefter att spärra av Västerlånggatan och Staketgatan, samt senare även 40 meter av Kungsgatan från Norra Staketgatan. Polisens Nationella bombskydd från Göteborg är tillkallade för att hantera föremålet på platsen.

Totalt har tre stycken flerfamiljshus, som ligger i nära anslutning till polishuset evakuerats, två på Västerlånggatan och ett på Norra Staketgatan. De personer som har tvingats lämna sina hem kommer att få en tillfällig samlingsplats i Stenstalidskolan.

– Vi försöker säkerställa och spärra av i fall det skulle hända något. Det kan bli fler evakueringar, det beror helt på vad Nationella bombskyddet gör för bedömning, säger Christina Hallin, presstalesperson Polisen Bergslagen.

Äldreboende utrymdes

Personal på ett äldreboende i närheten av polishuset har på eget initiativ evakuerat sina boende till lokaler som ligger längre från polishuset. Polisen har i nuläget ingen tidsplan för hur lång tid det kommer att ta innan de evakuerade personerna kan återvända till sina bostäder igen.

– Nu ska bombskyddsgruppen fram för att kontrollera det här föremålet med sin utrustning så att det kan hanteras på ett säkert sätt. Först där efter vet vi hur vi skall gå vidare med detta, säger Christina Hallin, presstalesperson Polisen Bergslagen till SVT.

Har det kommit något hot till polisen som går att koppla till händelsen?

– Jag har inte fått någon information om att det har kommit något hot till polisen i Kristinehamn eller i Värmland överhuvudtaget, säger Christina Hallin, presstalesperson Polisen Bergslagen till SVT.

Vid 19-tiden skedde bombgruppens detonation av det misstänkta föremålet.

Vid 20.15-tiden meddelade polisen att Nationella bombskyddet är klara på platsen och kan konstatera att väskan är ofarlig.

Avspärrningarna hävdes och samtliga evakuerade kunde återgå till sina bostäder. Händelsen rubriceras som sabotage mot blåljusverksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.