Mycket fylla befaras på luciavakan

Uppdaterad
Publicerad

I år infaller luciavakan på en fredag och på många håll befarar man en blöt kväll. Sydnytt besökte Söderslättsskolan på fredag eftermiddag för att höra hur ungdomarna själva tänker fira lussevakan.

Vi kommer till skolan samtidigt som Kajsa Holmdahl och de andra kompisarna på esteprogrammet har sin sista lektion. Dom repeterar en pjäs som har premiär nästa vecka. Senare ikväll ska hon precis som många andra i hennes ålder ut och festa.

– Jag tror att det kommer bli dubbelt så mycket fylla ikväll jämför med andra luciavakor. Vi har ju ingen skola imorgon och många kommer nog många dricka mer, säger hon.

Polisen och socialtkjänsten har kallat in extra personal inför kvällen. Men det förbyggande arbetet började polisen föär flera dagar sen.

– Vi har spanat på kända langare och senaste igår gjorde vi ett större beslag av smuggelsprit, säger anders Nilsson, operativ chef över polisområde Söderslätt.

I esteklassen går också Viola Nilsson. Hon brukar inte dricka alkohol och tänker stanna hemma i kväll.

– Det kan kännas som att man har ett ganska tråkigt liv när man sitter hemma och alla andra är ute och dricker. Men det nästan inga fester där man inte dricker, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.