21-åring dömd till sju års fängelse för dråpförsök

Uppdaterad
Publicerad

En 21-årig man dömdes idag vid Norrköpings tingsrätt till sju års fängelse för försök till dråp i två fall. Mannen skar och högg två andra män med kniv i samband med Karnebåtsfestivalen i Valdemarsvik sommaren 2019.

De två männen fick livshotande skador av knivhuggen. Den ene mottog tre hugg eller stick i bröstkorgen. Ett stick skadade vänstra lungan så pass allvarligt att det ansågs som livshotande.

Den andre mannen stacks i buken, bröstet och vänstra armen. Hugget eller sticket i bröstet tog så illa att hjärtats vänstra nedåtstigande gren skars av. Detta ledde till en kraftig blödning som i sin tur ledde till hjärtinfarkt med akut hjärtsvikt. Utan behandling skulle han dött.

Valdemarsvik

Händelseförloppet

21-åringen anlände till Valdemarsvik så pass sent att festivalen hade slutat. Båda han och en kamrat var maskerade med så kallade bandanas. På Garvaregatan mötte han två män och bråk uppstod. Vem eller vilka som startade bråket har inte kunnat klarläggas.

Den dömde menar att han handlat i nödvärn, men tingsrätten anser att våldet varit ”uppenbart oförsvarligt”. Rätten skriver också i domen; ”att 21-åringen förhållit sig helt likgiltig till den omständigheten att de båda skulle kunna komma att avlida av knivhuggen”.

Video

Eftersom dådet dock inte var planlagt döms han för försök till dråp och inte mord. Händelserna finns inspelade på video och ett stort antal vittnen har hörts under rättegången.

Utöver fängelsedomen ska 21-åringen betala sammanlagt cirka 325 000 kronor i skadestånd till de båda målsägarna. Han ska också stanna i häktet tills domen vinner laga kraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valdemarsvik

Mer i ämnet