Rika och högutbildade får bättre vård

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvården präglas av orättvisor, det visar en kunskapsöversikt som SKL, Sveriges kommuner och landsting, presenterades på fredagen.

Personer med lägre utbildning och lön får sämre vård och behandling. Så är det i Sverige idag enligt SKL:s rapport. Bättre att vara rik och sjuk än fattig och sjuk.

-Ja, vi lever i ett klassamhälle och det märks också i sjukvården, säger Håkan Bergman (S), landstingsråd Örebro.

I äldrevården får högutbildade bättre mediciner än lågutbildade. I cancervården finns stora skillnader i överlevnad mellan kvinnor med hög respektive låg lön.

-Det är naturligtvis en fråga om utbildning och ekonomi som i andra sammanhang. Förstår man inte nyttan av det här så kommer man inte. Har man inte möjligheter ekonomiskt att ta mediciner så kommer man naturligtvis heller inte att kunna bli botad, säger överläkare Lars Berggren.

Men den som har tid och resurser ställer högre krav.

-Den faktorn finns naturligtvis alltid med att folk är väl pålästa, har tittat på internet och vet kanske mer vad de vill ha ut av ett besök, säger distriktsläkaren Per Eriksson.

-Det ska inte bero på om man har pengar eller inte om man ska få vara frisk, tycker Elin Persson från Västerås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.