I ett brev till de asylsökande i migrationsverkets lägenheter i länet ges nu besked att de kommer att få flytta under nästa år. Foto: SVT

Kritik mot Migrationsverkets flytt av asylsökanden i länet

Uppdaterad
Publicerad

När Migrationsverket ska stänga kontoret i Jönköping så avvecklar de också alla lägenheter i länet. Det innebär att flera hundra asylsökanden kommer att få flytta från länet under nästa år.

Migrationsverket ska under 2021 avveckla samtliga 213 lägenheter som de har i åtta olika kommuner i länet. I nuläget är 165 av lägenheterna bebodda vilket innebär att beslutet att avveckla lägenheterna berör flera hundra personer.

I brevet som gått ut till de asylsökande skriver Migrationsverket bland annat följande:

”Migrationsverket kommer att meddela dig och din familj när ni ska flytta och vart.”

”Vi vet i dagsläget inte var vi kommer att erbjuda dig nytt boende”

”Du kommer att få hjälp att flytta. Du får ta med dig två stora väskor och en liten väska. Väskorna får inte väga mer än sammanlagt 25 kg”.

Kritik mot brevet

Sara Torstenson, boende i Mariannelund där flera av lägenheterna ligger, är kritisk till brevet. I ett brev till SVT Nyheter Jönköping skriver hon bland annat: 

”Detta handlar om människor som har bott fler år i sina orter, hunnit få vänner, jobb, skolgång, lärt sig svenska, etablerat sig i samhället! --- Behöva ta beslut om vad som ska packas med och vad som ska lämnas? Det har många redan fått göra när de flydde från sina hemländer.”

Migrationsverkets enhetschef i Jönköping, Ulrika Ljungdahl, säger så här om kritiken:

– Jag kan förstå att det känns jobbigt att få den här informationen. Men eftersom kontoret i Jönköping ska avvecklas så ville vi ge förhandsinformation. Och man ska också komma ihåg att Migrationsverkets lägenheter är ett tillfälligt boende så länge man väntar på att asylutredningen ska bli klar.

En kritik handlar om att varje person bara får ha 25 kg packning med sig – vad säger du om det?

– I grund och botten är det 25 kilo som gäller för att man ska kunna bära med sig sina ägodelar själv. I våra boenden finns det till exempel redan möbler. Men inför varje flytt behöver vi ha en dialog och se över de förutsättningar som finns i varje ärende.

Migrationsverkets lägenheter som ska avvecklas:

Kommun                      Antal lägenheter         Varav belagda

Aneby kommun                       7 6

Nässjö kommun                     17 10

Vetlanda kommun                 48 42

Eksjö kommun                        73 48

Jönköpings kommun               31 25

Sävsjö kommun                      26 25

Tranås kommun                       4 3

Vaggeryds kommun                7 6

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.