Så höga virusnivåer krävs för att självtesterna ska fungera

Uppdaterad
Publicerad

Försäljningen av antigentester når rekordnivåer – men hur tillförlitliga är de? SVT Nyheter testade samtliga märken som finns tillgängliga i handeln med hjälp av labbpersonalen på Nationellt pandemicentrum.

Den höga smittspridningen av covid-19 har lett till en rekordstor försäljning av antigentester för hemmabruk, så kallade självtester.

– Jag har arbetat länge i branschen men aldrig varit med om något liknande, säger Monica Magnusson, försäljningsdirektör på Apotek hjärtat, och fortsätter:

– Testerna är just nu vår absolut mest efterfrågade artikel, både i apotek och vår e-handel.

Även Apoteket AB vittnar om rusande försäljningssiffror.

– De senaste veckornas försäljning av antigentester har vi inte sett maken till tidigare, efterfrågan är otroligt stor, säger Elin Jarl, chef för extern kommunikation på Apoteket.

Hur tillförlitliga?

Men hur tillförlitliga är testerna? Både tillverkare och försäljare framhåller en hög träffsäkerhet.

På Apotekets hemsida framgår visserligen att ett negativt testsvar inte utesluter att man har covid-19. Men man skriver samtidigt: ”Om du får ett negativt testresultat betyder det att du förmodligen inte har covid-19”.

Samtliga antigentest som finns tillgängliga på den svenska marknaden redovisar en tillförlitlighet på över 90 procent, det vill säga att testet visar ett korrekt resultat, under förutsättningen att det genomförs på rätt sätt.

Kräver hög virusmängd

Men tillförlitligheten förutsätter samtidigt att provet innehåller en tillräckligt hög virusmängd.

SVT Nyheter besökte Nationellt pandemicenter vid Karolinska Institutet för att försöka ta reda på hur höga virusmängder som krävs för att snabbtesterna ska ge positivt utslag. Här genomför man varje vecka flera tusen sekvenseringar av pcr-test som skickas in från hela landet.

Fem olika märken av antigentest som just nu finns att köpa på svenska apotek testades med en genomsnittlig virusmängd, det vill säga ett slags normalvärde baserat på positiva pcr-test som labbet tar emot. Testet genomfördes med forskningsprover av både deltavarianten och omikronvarianten.

Många negativa

Resultatet visade att tre av fem antigentest gav positivt utslag på deltavarianten men inget antigentest gav positivt utslag på omikronvarianten med genomsnittlig virusmängd.

– Det gör mig mörkrädd med tanke på hur mycket folk förlitar sig på de här snabbtesterna just nu, säger Jessica Alm, enhetschef på Nationellt pandemicentrum.

Klicka på videon för att följa med in i labbet och se hur höga virusnivåer som krävs för att testet ska ge utslag.

OBS: Undersökningen är inte jämförbar med en vetenskaplig studie och resultaten bör inte betraktas därefter. 

Fakta: Så genomfördes testet

  • Fem antigentest som just nu finns att köpa på svenska apotek ingick i testet: Alltest, Beright, Boson, Gibson medical och Newgene. Samtliga är CE-märkta och uppfyller Folkhälsomyndighetens prestandakrav.  
  • Antigentesterna testades med vätskor innehållandes delta respektive omikron. Virusmängden i båda vätskorna motsvarar virusmängden i ett genomsnittligt pcr-test.  
  • Virusmängd mäts med ett så kallat ct-värde. Vätskornas ct-värde var 31. Ju lägre värde ju högre virusmängd.  
  • Vätskorna bestod av en blandning av 16 individers pcr-test med likvärdiga virusnivåer. Detta för att utesluta individuella skillnader.  
  • Tre av fem antigentest gav ett positivt utslag på deltavarianten medan inget antigentest gav utslag på omikronvarianten.  
  • När virusmängden höjdes (ct-värden på mellan 20-25) gav tre av fem antigentest positiva utslag på omikron.  
  • När virusmängden höjdes ännu mer (ct-värden under 20) gav samtliga test positiva resultat. Ct-värden under 20 återfinns i de pcr-test som har de allra högsta virusmängderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.