Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Jessica Gow, TT

Ministern: Korttidspermitteringar kostar 50 miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Statens kostnader för korttidspermitteringar kommer mer än fördubblas till 50 miljarder kronor. Dessutom kommer 270 000 personer att permitteras varje månad under 2020. Det uppger finansminister Magdalena Andersson (S) till SVT Nyheter

Det är en dyster prognos finansminister Andersson lämnar. Först uppskattade regeringen att korttidspermitteringar skulle kosta 2 miljarder kronor på grund av coronakrisen. Sedan var prognosen 20 miljarder. Nu bedöms kostnaden bli mer än dubbelt så stor.

– Det stämmer. Det senaste prognosen var 20 miljarder. Nu är prognosen 50 miljarder. Det visar att fler använder möjligheten, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Coronapandemin

– Det har varit väldigt efterfrågat av företagen. Det har blivit en möjlighet att ta sig genom krisen. Det har blivit en möjlighet att bli korttidspermitterad istället för att bli arbetslös, fortsätter hon.

Över kvarts miljon permitterade per månad

Finansministern uppger dessutom att i genomsnitt kommer omkring 270 000 personer att permitteras varje månad under 2020. Hon betonar dock att det kan röra sig om samma personer månad efter månad.

– Det kan vara samma personer. Man kan vara korttidspermitterad upp till nio månader, säger Magdalena Andersson.

Fusk

Samtidigt signalerar finansministern nya åtgärder mot aktörer som fuskar med statligt stöd vid permitteringar.

– Vi har tyvärr fått in larmrapporter om att det förekommer fusk, säger Magdalena Andersson.

– Det är helt oacceptabelt. Därför får nu Tillväxtverket befogenheter att genomföra oannonserade och oanmälda kontroller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet