Forskare: Inlärda beteenden går i arv

Uppdaterad
Publicerad

Inlärda beteenden hos djur kan gå i arv. Det menar forskare vid Linköpings universitet. Enligt forskarna strider rönen delvis mot Darwins evolutionsteori.

När Charles Darwin för snart 150 år sedan presenterade sin evolutionsteori om arternas uppkomst var det en stor vetenskaplig revolution. Vad Linköpingsforskarna har sett är att vissa delar av inlärda beteenden går i arv hos höns.

-När vi har låtit föräldrar växa upp under stressfulla betingelser så ändrades deras beteenden på olika sätt. Sedan har avkomman ärvt precis samma beteendeförändringar. Vi har också sett att detta har att göra med genetiska faktorer, säger professor Per Jensen till Rapport.

Mer konkurrrenskraftiga kycklingar

Att beteendet har ärftliga faktorer såg forskarna på hur kycklingar uppträdde och utvecklades.

-Kycklingarna som hade stressade föräldrar var mer konkurrenskraftiga och växte fortare, för de fick förmodligen mer mat.

-Jag gissar att den evolutionära bakgrunden är på att föräldrarna har förberett ungarna på att ni kommer till en värld som inte är så trevlig att leva i, se till så att ni har en förmåga att ta för er, säger han.

”Läroböckerna bör skrivas om”

Per Jensen och hans forskargrupp förkastar inte Darwins evolutionsteori, men de menar att den nu måste revideras och läroböckerna skrivas om.

-Nu ser vi helt klart att det här kan föras vidare, säger Per Jensen.

Nu hoppas biologiforskarna i Linköping att deras rön ska ha betydelse också för människor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.