Dömda får arbeta inom vården

Uppdaterad
Publicerad

Sedan årsskiftet måste all vårdpersonal kontrolleras mot brottsregistret för att få ut sin legitimation. Hittills har Socialstyrelsen hittat 35 personer dömda för bland annat rån, misshandel och narkotikabrott. Alla har ändå godkänts.

-Jag tror att det finns en rädsla att säga nej, att man i så fall dömer en person två gånger. Men är det en självklarhet att alla ska få jobba i vården? Vi tycker inte det, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Hon tycker att Socialstyrelsen åtminstone borde ha träffat de dömda för en intervju.

-Det borde vara ganska enkelt att ordna.

Sedan januari, då den nya patientsäkerhetslagen trädde i kraft, kontrollerar Socialstyrelsen all hälso- och sjukvårdspersonal som ansöker om legitimation i belastningsregistret.

Martin Frykholm, distriktsläkare på Åsö vårdcentral i Stockholm, tycker att det är en självklarhet.

-Varför inte? Inom barnomsorgen får man ju inte arbeta utan att det kontrolleras, så varför inte också inom vården?

Rån och misshandel

Myndigheten letar efter grova brott, det vill säga brott som resulterat i mer än bara böter. Hittills har det resulterat i 35 träffar i registret.

Brottsrubriceringarna har varit; misshandel, grovt rattfylleri, narkotikabrott, narkotikasmuggling, vållande till kroppsskada, rån, olovligt innehav av farligt föremål, vapenbrott, våld mot tjänsteman, olaga hot, ofredande, förskingring, urkundsförfalskning, mened samt vårdslöshet i trafik.

I samtliga fall blev påföljden fängelse eller villkorlig dom och/eller samhällstjänst. Trots det sade Socialstyrelsen inte nej i ett enda ärende.

Alla fick sin legitimation, oavsett om den sökande var sjuksköterska, läkare eller tillhörde något annat vårdyrke.

Enligt Anna Anttila, ansvarig utredare på Socialstyrelsen, gör myndigheten en helhetsbedömning.

-Vi tittar på brottet, på straffet, om det finns en missbruksproblematik med i bilden och hur lång tid som har förflutit sedan brottet i fråga. Inte sällan är det flera år.

Hägglund: Avvägning

TT: Hur grovt ska brottet vara för att ni inte ska bevilja en legitimation?

-Det är inte brottstypen som avgör, utan brottsligheten i det enskilda fallet. Därför är det svårt att peka på ett specifikt brott som per automatik skulle resultera i ett avslag. Vår utgångspunkt är alltid patientsäkerheten och hur förtroendet för personen är.

Socialminister Göran Hägglund säger till TT att det handlar om en avvägning.

-Å ena sidan ska lagen säkerställa förtroendet för personalen, å den andra ska inte allt arbete i vården omöjliggöras för kanske en ungdomsförsyndelse.

TT

Fakta: Totalt 21 olika yrken

* Totalt finns 21 vårdyrken som kräver en legitimation utfärdad av Socialstyrelsen.

* Myndigheten beviljar legitimation till yrken som sjuksköterska, sjukgymnast, läkare, psykolog, tandläkare, med flera.

* Legitimationen söks av den enskilda efter avslutad utbildning.

* Sedan årsskiftet kontrollerar Socialstyrelsen samtliga sökande mot belastningsregistret innan legitimationen beviljas.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.