Danmarks statsminister kallar till presskonferens

Uppdaterad
Publicerad

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen meddelar på sin Facebooksida att han kommer att hålla en presskonferens klockan 12 i dag med anledning av Sveriges beslut om gränskontroller.

”Vi har beredskap att se till så att vi kan hantera de problem med anhopning av illegala utlänningar i Danmark som det svenska beslutet kan skapa”, skriver Løkke Rasmussen i sitt inlägg.

Presskonferensen hålls i Spejlsalen, i statsministeriet, Köpenhamn. SVT Nyheter sänder direkt via appen och hemsidan.

Sverige inför gränskontroller

Den danska regeringen har efter det svenska beslutet bett polisen att förbereda för ett eventuellt utökande av kontroller av personer som vill resa in till Danmark.

Uppmärksammas av utländsk media

De nya id-kontrollerna uppmärksammas inte bara i Sverige och Danmark, utan även av en rad utländska medier och nyhetsbyråer. ”Sverige inför gränskontroller”, skriver brittiska BBC på sin förstasida, medan tyska Deutsche Welle frågar sig om id-kontrollerna är ”ännu en spik i kistan” för Schengensamarbetet.

”Införandet av de nya reglerna innebär en total omsvängning i politiken från ett land som under större delen av 2015 basunerade ut sin princip om öppna dörrar för flyktingströmmarna och för migranter som gav sig av från Turkiet till de grekiska öarna på väg norrut”, skriver Deutsche Welle.

Den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung skriver att de nordiska länderna nu börjat tävla med varandra om att vara det mest oattraktiva landet för flyktingar och att det var Sverige som startade tävlingen genom sin helomvändninng i flyktingpolitiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige inför gränskontroller

Mer i ämnet