Tanja fick 16.000 volt genom kroppen i samband med olyckan. Foto: SVT

Hon överlevde 16.000 volt

Uppdaterad
Publicerad

Tanja Ingebretsen fick 16.000 volt med hög strömstyrka genom kroppen när hon klättrade ner från en järnvägsbro i Vänersborg i somras. Bron var en populär genväg som användes av många och trappstegen upp till de livsfarliga högspänningsledningarna saknade grindar och varningsskyltar.

Det var en kväll i juni förra året. Tanja Ingebretsen, 16 hade firat sin skolavslutning och var på väg hem genom Vänersborg. Dagen började nästan gry, ljuset började sprida sig över Vänerns vatten. Som vanligt tog de genvägen över järnvägsbron. Där får man egentligen inte gå men alla gör det i alla fall.

– Det är en tågbro som vänersborgare har använt alla år. Min farfar gick där när han var liten typ, det går en kvart snabbare än stora bron. Man brukar gå där, säger Tanja Ingebretsen.

”Smärta som inte går att förklara”

Av någon anledning bestämmer sig ungdomarna för att klättra upp på bron, för att se sig omkring och bara sitta där en stund.

– Det var inte avstängt eller inhägnat, det var inga skyltar att man inte fick gå upp dit. Så vi klättrade upp på balkarna, och satt där en stund. Sen så bestämde vi oss för att klättra ner och min kompis klättrade ner först. Och rätt som det var smäller det till, och jag flyger väldigt snabbt ut i vattnet och så känner jag smärtan. Och så landar jag i vattnet och min vän hoppar i och lyfter upp mig, säger Tanja Ingebretsen.

– Det är en smärta som inte går att förklara.

Tanja Ingebretsen fick svåra brännskador och fördes i ambulanshelikopter till Universitetssjukhuset i Linköping. Där vårdades hon sedan i två och en halv månad. Men hon hade änglavakt. Många människor dör efter en genomgång på 16.000 volt om strömstyrkan är hög. Hon har i dag men av brännskadorna men är glad att hon lever.

Säkerhetsbristerna åtgärdades

– Jag har 45-50-procentiga brännskador på kroppen i dag, men det är ju otroligt bra om man jämför med vad det kunde vara. Och så har jag lite funktionshinder i högerarmen men annars så går det galant, säger Tanja Ingebretsen.

Direkt efter olyckan åtgärdade Trafikverket en rad av säkerhetsbristerna på järnvägsbron. De satte upp grindar vid trapporna och nya varnings- och förbudsskyltar.

Staketet runt bron har bytts ut mot paneler som ska förhindra sönderklippning. Och den strömförande kontaktledningen som höll på att kosta Tanja Ingebretsen livet går inte längre att komma åt från balkarna där ungdomarna satt.

”Får stå för mina handlingar”

Tanja Ingebretsen tycker att det är bra att Trafikverket satsar 200 miljoner extra på elsäkerhet runt järnvägarna i år. Hon tror att hennes olycka hade kunnat undvikas om säkerheten varit bättre.

– Jag får stå för mina handlingar, men jag tror aldrig att jag hade klättrat upp dit om det hade stått ”varning livsfara” eller om det hade varit stängsel vid trappan, då hade jag nog aldrig gjort det, säger Tanja Ingebretsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.