Hör Mohammed Salih på Aktiespararna om hur länge turbulensen kan hålla i sig. Foto: SVT/TT/John Minchillo

Gamestop-aktien rusar igen: ”Kan fortsätta hur länge som helst”

Uppdaterad
Publicerad

Innan onsdagens börsstängning rusade Gamestop-aktien över 100 procent – igen. Aktien, som har svängt extremt mycket sedan en dryg månad tillbaka, fortsätter att vara intressant på börsen.

– Det är den aktien som småspararna lockas till, säger Mohammed Salih på Aktiespararna.

Rusning, ras och sedan rusning igen – turbulensen kring Gamestop-aktien verkar ännu inte ha lagt sig.

Det var i slutet av januari som Gamestop-aktien, med hjälp av internetforumet Reddit, steg med flera hundra procent. Tillsammans pressade privatpersoner och småsparare upp kurser för flera redan utdömda aktier.

”Uppstår ett köptryck”

På onsdagen var det alltså dags för kursen att svänga igen. Efter att bolagets ekonomichef hade meddelat sin avgång under tisdagen, rusade Gamestop-aktien över 100 procent innan börsstängning på onsdagskvällen.

– Marknaden såg det här som något positivt, och då går ju aktien upp. Det som händer då är att de som har spekulerat i nedgång måste täcka sina aktier för att inte förlora mer pengar, samtidigt som det uppstår ett köptryck. Då blir det dubbla uppgångar, det är det som kallas för en ”short squeeze”, säger Mohammed Salih och fortsätter:

– Det var det vi såg för någon månad sedan och det var det vi såg i går också.

Spekulationerna fortsätter

Sedan den första Gamestop-hajpen har liknande mönster synts på flera håll på börsen, men i betydligt lägre skala. Samtidigt fortsätter spekulationerna i aktien bland småsparare.

– Just Gamestop är den som sticker ut mest, det är den aktien som småspararna lockas till, säger Mohammed Salih.

”Svänger väldigt fort”

Han menar att det framför allt är den mediala uppmärksamheten kring Gamestop som leder till att småsparare vill fortsätta investera i aktien.

– Jag skulle vilja säga att det kan fortsätta hur länge som helst. Samtidigt vill jag varna småsparare för att ge sig in i de här spekulationaktierna för det är ofta de som förlorar på det här.

Attacken mot hedgefonderna har målats upp som småspararnas kamp mot storkapitalet, och händelsen är redan på väg att bli både bok och film.

– Jag tror att det här kommer att medföra ganska mycket försiktighet för hedgefonderna, samtidigt tror jag att småspararna kommer att vara mer aktsamma. När det svänger ner, då svänger det väldigt fort, säger Mohammed Salih.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.