Författaren Amos Oz. Foto: Claudio Bresciani / TT

Författaren Amos Oz är död

Uppdaterad
Publicerad

Den israeliske författaren Amos Oz har avlidit. Det meddelar hans dotter Fania Oz-Salzberger via Twitter.

”Må hans goda arv fortsätta att förändra världen” skriver Amos Oz dotter Fania Oz-Salzberger på Twitter.

Amos Oz föddes 1939 i Jerusalem och har gjort sig känd som författare till böcker som ”En berättelse om kärlek och mörker”, ”Hur man botar en fanatiker” och ”Vänner emellan”, men också som en engagerad samhällsdebattör som förespråkar fred och samexistens i Israel-Palestinakonflikten.

I en intervju med Kulturnyheterna 2011 berättade Amos Oz om sitt enträgna arbete för en fredlig tvåstatslösning.

– Det beror på min fascination för komplexa snarare än svartvita konflikter. Varken i mina romaner och berättelser eller i min politiska gärning har jag dragits till det svartvita.

”En förnuftets röst i Israel”

– Oz var en förnuftets röst i Israel. Han formulerade tragedin i förhållandet mellan israeler och palestinier: ”rätt står mot rätt”, berättar Kulturnyheternas litteraturkritiker Ingrid Elam:

– Detta kunde skymma att han också var en stor författare i romaner som ”Att känna en kvinna” och ”En berättelse om kärlek och mörker”.

I den självbiografiska storsäljaren ”En berättelse om kärlek och mörker” beskriver han sin uppväxt i Jerusalem på 40-talet. Amos Oz mamma begick självmord när han var liten, och temat i hans författarskap var ofta just olyckliga familjer. Romanen blev en av de mest sålda böckerna i Israels historia och filmatiserades 2015 i regi av Natalie Portman som även spelade rollen som hans mamma Fania.

Stora internationella framgångar

Han har rönt stor framgång internationellt och hans verk har översatts till fler än trettio språk. Han var ofta en lågoddsare i nobelpristippningen och har bland annat belönats med Franz Kafka-priset 2013 och svenska Stig Dagermanpriset 2018. Totalt har han skrivit 28 böcker varav 19 har givits ut på svenska. Tidigare i år kom essäsamlingen ”Kära fanatiker. Tre tankar” och förra året släpptes det som kom att bli hans sista roman “Judas”.

– Idag är ju författaren som världssamvete en både omodern och häcklad idé, men samtidigt ständigt efterfrågad. Amos Oz inkarnerade som israelisk författare den kloka röstens bidrag till en bättre värld – kompromiss, samexistens, respekt, kosmopolitisk tolerans. Samtidigt som han skrev stora och små romaner om förluster, fanatism och teologiska problem, säger Kulturnyheternas litteraturkritiker Ulrika Milles:

– Han hade kunnat vara en uppdaterad, plågsamt högaktuell variant av den traditionella Nobelprisförfattaren om han och priset bestått.

Amos Oz blev 79 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.