Kontrollera inställningarna för Gmail

Om du använder Gmail kan du följa dessa steg för att skydda ditt konto.

Se till att inte e-posten vidarebefordras eller delas om du inte vill det

Kolla in fliken E-postinställningar i Gmail för inställningar för vidarebefordran och delegering som beviljar andra åtkomst till ditt konto så att du är säker på att e-posten vidarebefordras korrekt.

Om du har glömt ditt lösenord måste kunna komma åt kontot igen

Google kan skicka ett e-postmeddelande till en återställningsadress om du behöver återställa lösenordet, så se till att återställningsadressen är aktuell och finns i ett konto du kan komma åt. Du kan även lägga till ett telefonnummer i din profil på Gmail om du vill få en kod för att återställa lösenordet via SMS.

Ett av de enklaste och mest tillförlitliga sätten att skydda ditt konto är att ha ett mobilnummer kopplat till kontot. Google kan exempelvis använda telefonnumret för att utmana personer som försöker ta sig in på ditt konto och skicka en verifieringskod så att du kan komma åt ditt konto igen. Om du anger ett återställningsnummer för Google leder det inte till att du registreras i marknadsföringslistor eller får fler samtal från telefonförsäljare.

Mobilen är en säkrare identifieringsmetod än återställningsadressen eller en säkerhetsfråga eftersom du till skillnad från de andra två har fysisk tillgång till mobilen.

Kontrollera om det förekommer ovanlig aktivitet i kontot

Kontrollera regelbundet om det förekommer obekant eller misstänkt aktivitet i kontot. Klicka på länken detaljer längst ned på sidan där den senaste IP-adressen som e-posten öppnades från samt relaterade platser visas. Om du upptäcker misstänkt aktivitet i kontot ändrar du omedelbart lösenordet och loggar ut från kontot. Hitta mer information om misstänkt aktivitet i kontot.

När du loggar in på Gmail bör du kontrollera att webbadressen börjar med https:// (och inte bara http://). Det innebär att din anslutning till webbplatsen är krypterad och bättre skyddad mot snokare och obehöriga användare. Mer tips om Gmail finns i checklistan för säkerhet i Gmail.

Rapportera trakasserier från en Gmail-användare

Om du har märkt att en Gmail-användare inte följer policyerna för Gmail läser du igenom vilka åtgärder vi rekommenderar.

Säkerhetsverktyg

Upptäck Googles fem bästa onlinesäkerhetsfunktioner, som hjälper dig att hålla din familj säker på nätet.

Google Konton

Gör ditt Google-konto ännu säkrare

Du kan lägga till ett extra skyddslager till ditt Google-konto genom aktivera tvåstegsverifiering. Om du har tvåstegsverifiering påslagen kommer Google att skicka ett lösenord till din mobiltelefon när någon försöker logga in på ditt konto från en okänd dator. Om någon stjäl eller gissar sig till ditt lösenord kan den potentiella kaparen alltså inte logga in på kontot eftersom denne inte har tillgång till din mobil. Nu kan du skydda dig med något som du har i huvudet (ditt lösenord) och något som du har i handen (din mobil).

Läs mer

Öppna inställningarna genom att klicka på ditt namn eller din bild i högra hörnet och sedan klicka på Konto.

Klicka på Säkerhet högst upp. I rutan Lösenord klickar du på Inställningar bredvid Tvåstegsverifiering.

Nu visas en steg-för-steg-guide som hjälper dig genom installationen.

Den tar dig tillbaka till inställningarna för tvåstegsverifiering. Granska inställningarna och lägg till extra telefonnummer.

Du är klar! Nästa gång du loggar in får du ett sms med en verifieringskod.

Chrome

Surfa privat på webben

Du kan använda inkognitoläge i Chrome på datorn, surfplattan eller mobilen om du vill surfa privat på webben. När du besöker sidor och hämtar filer i inkognitoläge sparas de inte i Chromes webb- och nedladdningshistorik.

Läs mer

Klicka på Chrome-menyn i webbläsarens verktygsfält → Klicka på Nytt inkognitofönster.

Ett nytt fönster med inkognitosymbolen i hörnet öppnas. Om du vill avsluta stänger du bara fönstret.

Google Konton

Ditt Google-konto, ditt sätt

På sidan Kontoinställningar visas tjänster och information som är kopplade till ditt Google-konto. Där kan du även ändra säkerhets- och sekretessinställningarna.

Läs mer

Öppna inställningarna genom att klicka på ditt namn eller din bild i högra hörnet och sedan klicka på Konto.

Google Konton

Få en avisering om ditt namn dyker upp på webben

Med Jag på webben får du reda på hur du styr vad som visas när personer söker på dig på Google. Det hjälper dig att konfigurera Google Alerts så att du kan kontrollera om information om dig visas på webben. Du får även automatiskt förslag på sökord som du kanske vill hålla ett extra öga på.

Läs mer

Logga in på Google-kontot och navigera till avsnittet Jag på webben.

Klicka på Hantera mina bevakade ämnen på webben och klicka på den röda knappen för att skapa en bevakning.

Textrutan kommer att fyllas i med ditt namn. Klicka i textrutan om du vill visa förslag på andra ämnen som du kan bevaka.

Klicka på Lägg till om du vill lägga till en bevakning. Klicka på pennan om du vill göra ändringar och på papperskorgen om du vill ta bort en bevakning.

I rullgardinsmenyn Hur ofta anger du hur ofta du vill få aviseringar.

Google Konton

Hantera uppgifterna i ditt Google-konto.

I Google Översikt visas det du har lagrat i ditt Google-konto och du får en översikt över vissa av dina senaste kontoaktiviteter. Du kan visa data och aktiviteter och få tillgång till inställningarna för tjänster som Blogger, Kalender, Dokument, Google+ med flera från ett och samma ställe.

Läs mer

Öppna Översikt för att se en sammanfattning av de uppgifter som är kopplade till ditt Google-konto och hantera dina personliga inställningar.

Härifrån kan du visa och hantera data som lagras på ditt Google-konto.

Visa fler säkerhetsverktyg