Lämna bara ut personliga uppgifter till den som behöver veta

Alla behöver inte veta allt. Det är viktigt att tänka efter innan du delar eftersom vem som helst kan kopiera, dela vidare eller sprida offentligt innehåll på nätet. Prata med din familj om att skydda sina personliga uppgifter på nätet och hjälp dem att dela det de vill dela och skydda det de inte vill dela. Vissa tjänster, som Google+, har striktare delningsinställningar för tonåriga användare än för vuxna, men många tjänster kan anpassas för att passa behoven hos varje familjemedlem. Prata med din familj om vilka typer av uppgifter som de kan dela med andra, vad som kan vara bättre att dela med några få nära vänner och vad som ska hållas privat.

Säkerhetsverktyg

Upptäck Googles säkerhetsverktyg för att hjälpa din familj övervaka sitt rykte online.

YouTube

Hantera YouTube-kommentarer

Om någon lämnar kommentarer som du inte gillar på dina videoklipp eller din kanal, kan du blockera dem på YouTube. Det betyder att de inte kommer att kunna kommentera dina saker eller skicka privata meddelanden.

Läs mer

Om du vill blockera någon på YouTube ska du besöka deras kanalsida, som bör ha en webbadress som liknar www.youtube.com/user/NAMN.

Klicka på flaggsymbolen på deras Om-flik.

Sist klickar du på Blockera användare.

YouTube

Dela videoklipp med precis rätt målgrupp

Det finns en sekretessinställning för dig oavsett om du vill hålla ett videoklipp privat, dela det med några vänner eller låta hela världen se det. Standardinställningen för videoklipp på YouTube är Offentlig, men du kan enkelt ändra inställningarna i Sekretessinställningar när du laddar upp videoklippet. Det går att ändra sekretessen för ett redan uppladdat videoklipp om du skulle ändra dig.

Läs mer

Om du vill ändra sekretessinställningar öppnar du Videohanteraren.

Hitta videoklippet du vill ändra och klicka på knappen Redigera.

Öppna rullgardinsmenyn för Sekretessinställningar.

Välj Offentligt för att dela med alla, Olistat för att dela med användare som har en länk till videoklippet eller Privat för att dela med specifika användare.

Klicka på Spara ändringar.

Google+

Stoppa oönskade kommentarer eller taggar

Om du vill slippa se någons inlägg på Google+ kan du blockera honom eller henne genom att gå till hans/hennes profil och välja Rapportera/Blockera [personens namn]. Du kan också dölja vissa inlägg så att du inte längre ser dem i ditt flöde.

Läs mer

Om du vill blockera någon på skrivbordet måste du öppna deras profil.

Klicka på Rapportera/Blockera [personens namn] bredvid profilen.

Bekräfta att du vill blockera den personen.

Google+

Välj vems uppdateringar du ser i flödet

Vad händer om någon lägger till dig i sina cirklar, men du inte är intresserad av att interagera med dem? Om du inte vill blockera dem kan du dölja dem i stället. Om du döljer en användare kommer du inte längre att få meddelanden från dem eller deras sida.

Läs mer

Öppna Google+.

Gå till någons profil/sida.

Klicka på pilen under deras profilfoto och information.

Välj Dölj [person/sida].

YouTube

Styr pratet om dina videoklipp

Det är lätt att moderera kommentarerna på din YouTube-kanal. Du kan välja att ta bort kommentarer eller hindra att kommentarer från vissa personer eller med vissa sökord publiceras innan du har granskat dem.

Läs mer

Om du vill moderera kommentarer klickar du på pilen i det övre högra hörnet på en kommentar för att se dina alternativ.

Klicka på Ta bort för att ta bort kommentaren från YouTube.

Eller klicka på Blockera från kanal för att blockera användaren från att kommentera videoklipp och din kanal.

I Kommentarsinställningar kan du ange att du vill godkänna alla nya kommentarer innan de publiceras. Du kan också inaktivera kommentarer.

I Kommentarsinställningar kan du ange filter för vem som kan lämna kommentarer på din kanal. Du kan också blockera kommentarer som innehåller vissa ord.

Visa fler säkerhetsverktyg