Förhindra identitetsstöld

Precis som inbrottstjuvar har kapare flera olika sätt för att stjäla personuppgifter och pengar. Du skulle ju inte ge en tjuv nycklarna till ditt hus, så se till att du även skyddar dig från bedrägerier och identitetsstöld på webben. Lär dig de vanliga knepen som kapare använder för att skydda dig. Här följer några enkla tips.

Svara inte om du ser ett misstänkt e-postmeddelande, snabbmeddelande eller en webbsida där du ombeds uppge personliga eller ekonomiska uppgifter

Se upp för meddelanden eller webbplatser där du ombeds uppge personuppgifter eller meddelanden som hänvisar dig till en okänd webbsida där du ombeds ange följande uppgifter:

  • Användarnamn
  • Lösenord
  • Personnummer
  • Bankkontonummer
  • PIN-koder
  • Fullständiga kreditkortsnummer
  • Din mors flicknamn
  • Din födelsedag

Fyll inte i några formulär eller inloggningssidor som dessa meddelanden länkar till. Om någon ber dig fylla i ett formulär med personuppgifter ska du se upp. Även om du inte trycker på Skicka så kan du ändå skicka uppgifter till kapare som vill stjäla din identitet om du börjar fylla i formulären.

Om du ser ett meddelande från någon du känner, men det verkar som om det inte är den personen som skrivit det, kan personens konto ha kapats av en bedragare som är ute efter dina pengar eller uppgifter. Tänk efter noga innan du svarar. En vanlig taktik kan vara att be dig skicka pengar omedelbart därför att man är fast i ett annat land eller att mobilen har blivit stulen så att man inte kan ringa. I meddelandet kan du också uppmanas att klicka på en länk för att visa en bild, artikel eller video. Detta kan dock leda dig till en webbplats som är ute efter att stjäla din information, så tänk efter innan du klickar!

Ange aldrig något lösenord om du kommer till en webbplats genom att följa en länk i ett e-postmeddelande eller en chatt som du inte litar på

Även om du tror att det är en webbplats som du litar på, till exempel din bank, är det bättre att gå direkt till webbplatsen via ett bokmärke eller genom att skriva in webbadressen direkt i webbläsaren.

Skicka inga lösenord via e-post och dela dem inte med andra

Dina lösenord är nycklarna till dina konton och tjänster på webben, så var noga med vilka som har tillgång till dina nycklar precis som i det verkliga livet. På tillförlitliga webbplatser och tjänster ombeds du inte skicka lösenord via e-post, så svara inte om någon ber om ditt lösenord.

Eftersom lösenorden är så viktiga bör du tänka efter innan du bestämmer dig för att dela dem med andra, även familj och vänner. När du delar lösenord är det större risk att någon kommer åt uppgifter i dina konton som du inte vill att de ska komma åt eller använder kontona på sätt som du inte har tillåtit. Om du exempelvis delar ditt lösenord för e-post med någon kan den personen läsa dina e-postmeddelanden, försöka använda ditt e-postkonto för att komma åt onlinetjänster som du använder, till exempel internetbanken eller sociala medier, eller använda kontot för att stjäla din identitet. När du delar lösenord med någon måste du lita på att personen skyddar det. Han eller hon kan dela det med andra avsiktligt eller omedvetet.

Var uppmärksam på när du ombeds logga in online

Leta efter signaler om din anslutning till webbplatsen.

Titta först i adressfältet i webbläsaren om webbadressen ser riktig ut. Kontrollera även om webbadressen börjar med https:// som signalerar att anslutningen till webbplatsen är krypterad och bättre skyddad mot snokare eller obehöriga användare. I vissa webbläsare visas ett hänglås i adressfältet bredvid https:// för att visa ännu tydligare att anslutningen är krypterad och att du är säkert ansluten.

Rapportera misstänkta e-postmeddelanden och bedrägerier

Du kan göra detta hos de flesta e-postleverantörerna, inklusive Gmail. När du rapporterar ett misstänkt meddelande i Gmail hjälper du till att blockera användaren från att skicka fler e-postmeddelanden till dig samt hjälper vårt team att förhindra liknande angrepp.