Så här hjälper vi till att skydda dig mot bedrägerier

Precis som i den riktiga världen finns det skojare och bedragare på internet. Google vidtar ett antal åtgärder för att förhindra att du blir lurad.

Förbjuda dåliga annonser (och dåliga annonsörer)

Vi har tydliga policyer om vilka som kan visa annonser via Googles verktyg. Vi har utformat vår annonspolicy med användarens säkerhet och förtroende i åtanke. Vi tillåter exempelvis inte annonser för hämtning av skadlig programvara, förfalskade varor eller annonser med tvivelaktiga faktureringsrutiner. Om vi hittar en falsk annons tar vi inte bara bort annonsen, vi förbjuder även annonsören från att samarbeta med Google någonsin igen.

Var tydlig med kostnaderna

Ett sätt som kapare kan tjäna pengar på är att använda någon annans dator eller mobil för att göra något som kostar personen pengar, pengar som kaparen lägger beslag på. Ett sätt är exempelvis att skapa en app som kan göra att en persons mobil skickar SMS eller ringer upp en avgiftsbelagd chattlinje där personen debiteras belopp som bedragaren kammar hem.

På Android-mobiler kan du se vad en app vill göra med mobilen genom att titta på beskrivningen i Google Play där det står "behörigheter". Läs den här informationen innan du hämtar en app för att avgöra om du verkligen vill hämta den. Om du exempelvis vill hämta en ny ringsignalsapp kan du se om appen kan ringa samtal åt dig. Om du tycker att det låter misstänkt avstår du från att installera appen.

På senare Android-mobiler får du reda på om en app försöker skicka sms till ett telefonnummer som kan leda till extrakostnader. Du kan sedan välja om du vill att appen ska skicka meddelandet eller blockera det.