Så här hjälper vi dig att hålla din dator och enhet ren

Vissa kapare kan vara ute efter dina uppgifter, till exempel bankkontouppgifter, inkorgen för e-post eller lösenord på webben. Andra kanske vill ta över din dator, surfplatta eller mobil.

Kapare kan sedan använda enheten för att hitta andra enheter som de kan styra. De använder ofta en uppsjö med datorer för att slå ut webbplatser eller göra intrång i säkerhetssystem.

Kapare brukar framför allt ta över datorer genom att installera skadlig programvara. Du kan skydda datorn från skadlig programvara, men Google jobbar också hårt för att skydda dig. Vi har hundratals säkerhetsexperter som arbetar dygnet runt för att skydda dina uppgifter och enheter.

Hjälper dig att undvika skadlig programvara

Precis som när Google söker på webben efter de webbplatser som har de bästa svaren på dina frågor letar vi även efter webbplatser som kan vara skadliga för användare eller som innehåller skadlig programvara. Varje dag identifierar vi och flaggar över 10 000 av dessa osäkra webbplatser. Vi visar även varningar för så mycket som 14 miljoner sökresultat på Google och 300 000 hämtningar samt berättar för våra användare att något misstänkt verkar pågå på en viss webbplats eller länk.

Vi använder även samma teknik för att identifiera om någon skickar ett meddelande i Gmail som kan vara skadligt eller innehåller skadlig programvara och varnar dig om du försöker hämta något som verkar vara en ringsignal eller PDF-fil från en webbplats, men som innehåller kod som kan skada datorn.

Även om du besöker en webbplats som innehåller skadlig programvara har Googles tekniker skapat ytterligare skydd i Chrome som förhindrar att skadlig programvara installeras automatiskt och minskar inverkan på din dator.

Håller dig uppdaterad

Ett sätt som brottslingar ibland använder för att få åtkomst till din dator är att leta efter kända säkerhetsproblem i gamla versioner av programvara som körs på enheten. De vet att långt ifrån alla alltid uppdaterar till den senaste versionen av sina datorprogram som innehåller de bästa säkerhetslösningarna. Vi vet om detta och har därför byggt webbläsaren Chrome så att den automatiskt uppdateras till den senaste versionen varje gång du startar den. På så sätt har du alltid ett uppdaterat skydd utan något extraarbete.

Ibland måste Chrome samverka med andra program, så kallade plugin-program, för att exempelvis visa bilder eller videoklipp korrekt. Plugin-program kan också vara ett sätt för kapare att ta kontrollen över din dator. Om Chrome upptäcker en gammal plugin med ett säkerhetsproblem, kommer den att blockera denna plugin tills du har den senaste och säkraste versionen. Chrome kommer också att visa ett meddelande om att din plugin måste uppdateras.

Skyddar din mobila enhet

Smartphones med Googles Android-program har liknande skydd för att minska skaderisken.

I Android krävs också att alla appar i Google Play Butik anger vilken typ av information som appen vill samla in eller komma åt från enheten. På så sätt kan du avgöra om du litar på appen eller inte. Vi genomsöker även automatiskt Google Play för att blockera och ta bort skadliga appar och på vissa Android-mobiler kontrollerar Googles appverifieringstjänst om det finns skadliga appar oavsett var du installerar dem från. Om du installerar appar från okända källor, exempelvis från webben eller en appbutik från tredje part, får du ett extra skydd genom den här tjänsten.